Iluminatul interior al casei: Idei originale și sfaturi

Iluminatul interior al casei a depășit de mult statutul de funcționalitate. Pe lângă rolul său de bază, acesta influențează semnificativ atmosfera din locuință, modifică aspectul decorului și are un impact deosebit asupra stării de spirit a locatarilor. În plus, corpurile de iluminat sunt adevărate accesorii decorative, care înfrumusețează și scot în evidență anumite obiecte sau zone din casă. Așadar, de la realizarea cu ușurință a sarcinilor și până la ambient sau relaxare, iluminatul aduce un plus de valoare mediului privat. Din acest motiv este esențial să-i acorzi o importanță deosebită, mai ales că în zilele noaste lumina chiar poate fi considerată una dintre dimensiunile arhitecturii. Descoperă mai departe câteva idei și sfaturi care îți pot fi de ajutor pentru proiectul de iluminat al casei la interior, dar și care sunt principalele greșeli pe care trebuie să le eviți ca să nu generezi costuri suplimentare.

Iluminatul interior al casei: Sfaturi practice

Atunci cânt te gândești la iluminatul interior al casei tale trebuie să iei în calcul cele trei tipuri principale, respectiv iluminatul general, ambiental și de accent. Primul se referă la corpurile de iluminat principale, montate pe tavan și orientate de cele mai multe ori spre plafon. În acest fel, lumina va fi reflectată de suprafața tavanului și dispersată în întreaga încăpere. Iluminatul ambiental poate fi asigurat de veioze și lampadare, dar și de lumânări led amplasate în diferite tipuri de suporturi deosebite. Se obține în modul acesta o lumină difuză în interior, plăcută și liniștitoare. În ceea ce privește iluminatul de accent, acesta se realizează prin montarea unor corpuri de iluminat special pentru a asigura direcționarea luminii către o anumită parte a încăperii. Iată câteva sfaturi practice care îți vor fi de folos pentru iluminatul interior al casei:

Ia în considerare înălțimea tavanului

Cunoașterea înălțimii tavanului este vitală pentru o amenajare reușită, mai ales atunci când montezi corpuri de iluminat suspendate. Lumina nu trebuie să fie nici foarte sus, dar nici prea jos, ca să te deranjeze. Ca regulă generală, instalează sursa de lumină la o distanță de 1,8 sau 2 metri de podea. Dacă intenționezi să amplasezi corpuri de iluminat deasupra insulei din bucătărie ori a mesei de dining, află că distanța trebuie să fie de 75-85 de centimetri de la blat și până la produsul ales pentru iluminatul interior al casei.

Planifică schema pentru iluminatul interior al casei

Dacă ai în plan să renovezi locuința ca să urmezi noile tendințe de design interior sau intenționezi să-ți construiești o casă, ai grijă să proiectezi încă de la început schema de iluminat. Gândește-te care sunt nevoile și preferințele tale pentru fiecare încăpere în parte, iar astfel vei obține un rezultat spectaculos, fără schimbări de ultim moment.

Optează pentru mai multe surse de lumină

De obicei, în multe dintre locuințele din țara noastră se folosește o singură sursă de lumină, montată pe mijlocul tavanului. Ei bine, acest lucru face ca lumina să fie dură, distribuită neregulat și să creeze umbre. Ca să obții o ambianță plăcută ai grijă să instalezi mai multe corpuri de iluminat în fiecare cameră, în mod special în living, bucătărie și baie. Atenție însă, iluminatul interior al casei nu trebuie realizat la întâmplare, ci printr-o abordare stratificată. Asta înseamnă că trebuie să plasezi lămpi, lustre ori aplice la diferite niveluri, cel puțin două.

Păstrează temperatura de culoare

Becurile folosite pentru corpurile de iluminat au mai multe nuanțe de culoare – alb, galben, albastru. Acest lucru este datorat diferențelor de temperatură, și anume becurile cu o temperatură a filamentului ridicată oferă lumină rece, într-o nuanță de albastru, iar cele cu o temperatură scăzută distribuie o lumină caldă, de culoare galbenă. Temperatura de culoare (gradele Kelvin) se referă la lumina rece sau caldă. În fiecare încăpere a locuinței trebuie să păstrezi aceeași temperatura de culoare ca să obții o un mediu blând și corect iluminat.

Ai în vedere luminarea suprafețelor de lucru

Orice proiect de iluminat interior al casei trebuie să conducă la obținerea unor straturi de lumină cu intensități și amplasări diferite. Unul dintre cele mai importante sfaturi pe care trebuie să le urmezi este acela de a lumina în mod corespunzător suprafețele de lucru.

Ne referim aici la zona de gătit, de exemplu, unde trebuie să beneficiezi de multă lumină. De asemenea, ia în calcul amplasarea unor surse de lumină sub dulapurile din bucătărie, deasupra mesei, în zona biroului, acolo unde este poziționată măsuța de machiaj ori în colțul dedicat lecturii. Practic, trebuie să ai suficientă lumină în toate locurile din casă unde desfășori anumite activități.

Optează pentru o lumină puternică pe hol

Holul de acces reprezintă una dintre zonele din casă unde trebuie să fie o lumină puternică. Așadar, montează spoturi în tavan, simetric, pe toată suprafața, ori un corp central impunător. Dacă holul este mai lung, ia în calcul două aplice ori alte combinații de lumini.

Acordă atenție iluminatului din living

Este bine cunoscut faptul că sufrageria reprezintă camera vedetă a casei. Aici se întâmplă totul, din acest motiv trebuie să planifici cu atenție un proiect de iluminat în living. Fără îndoială, în această încăpere trebuie să se regăsească toate cele trei tipuri de iluminat. Prin urmare, pune un candelabru sau o lustră pe mijlocul tavanului, ia în calcul o veioză pe birou, un lampadar în zona de lectură sau spoturi reglabile, direcționate către anumite obiecte și părți ale livingului. Alege cu interes corpurile de iluminat pentru amenajarea livingului deoarece contribuie semnificativ și la designul general al camerei.

Nu exagera cu corpurile de iluminat în dormitor

În dormitor nu ai nevoie de foarte multă lumină, locul fiind dedicat odihnei. Totuși, în schema de iluminat interior al casei, include pentru dormitor un singur corp de iluminat poziționat pe centrul tavanului. Pe peretele din spatele patului poți instala două aplice ori poți merge pe varianta lămpilor amplasate pe noptieră. Există o regulă strictă pe care trebuie să o urmezi în dormitor: lipsa corpurilor de iluminat pe peretele din fața, stânga și dreapta patului.

Folosește lumini pe scările interioare

Fie că locuiești într-un Penthouse ori într-un imobil cu mai multe nivele, nu uita de scări când te gândești la iluminatul interior al casei. Folosirea unor corpuri de iluminat vor crește nivelul de siguranță, mai ales în timpul nopții. Poți să luminezi scările din lateral, să încorporezi obiecte strălucitoare sau să așezi felinare decorative pe trepte pentru un aspect impresionant.

Optează pentru corpuri de iluminat decorative

După cum spuneam încă de la începutul articolului, iluminatul interior al casei are și un efect artistic. Asta înseamnă că unele dintre cele mai interesante decorațiuni moderne sunt chiar corpurile de iluminat care pun în evidență o încăpere atât prin lumina pe care o distribuie în interior, cât și prin aspectul lor.

Mai exact, obiectele cu adevărat deosebite pot schimba complet atmosfera în orice moment, atrag toate privirile și adaugă personalitate unei camere.

Idei originale de iluminat interior al casei

Oricât de interesant ar fi decorul locuinței tale, fără luminile potrivite, farmecul său aproape că se va pierde. Însă, pe lângă rolul funcțional al surselor de lumină, te poți folosi de corpurile de iluminat și ca să obții o amenajare spectaculoasă. Ți-am pregătit mai jos câteva idei pe care le poți aplica în designul casei tale.

Accentuează un obiect sau o anumită zonă

Ca să-i oferi personalitate căminului tău, alege corpuri inedite pentru iluminatul interior al casei și folosește-le ca să evidențiezi anumite puncte importante. De pildă, poți scoate în evidență o operă de artă ori o fotografie cu spoturi direcționale. Totodată, poți atrage atenția asupra unui perete de accent sau a unei piese de mobilier interesant, în special atunci când te ocupi de amenajare și iluminat în living.

Mărește spațiul cu ajutorul luminilor și al oglinzilor

Oglinzile sunt perfecte pentru orice amenajare, fiind considerate decorațiuni esențiale pentru casă. Dacă vrei să profiți de efectul lor, le poți utiliza ca să amplifici lumina. Amplasează un astfel de accesoriu decorativ pe hol, în apropierea corpurilor de iluminat, dar și baie sau chiar în sufragerie. Mai mult, pentru un efect wow, poți alege chiar corpuri de iluminat cu abajur din oglindă.

Mizează pe conceptul de mix-and-match

Din ce în ce mai prezent în locuințele moderne, acest concept se referă la alegerea unor corpuri de iluminat diferite ca design și, de ce nu, ca stil. Aduse laolaltă, piesele îi pot oferi un plus de valoare și personalitate decorului.

Găsește corpuri de iluminat în aceeași nuanță cu pereții

Dacă vrei să mărești vizual spațiul dintr-o încăpere și să o faci să arate cât mai bine, alege corpuri de iluminat care să aibă culori asemănătoare cu nuanța pereților. Se vor integra mai ușor din punct de vedere vizual și vor contribui armonios la iluminatul interior al casei.

Folosește corpuri minimaliste în camerele mici

Într-o încăpere cu pereți scunzi este recomandat să montezi corpuri de iluminat minimaliste.

Spoturile sau aplicele pot fi o alegere excelentă deoarece nu încarcă designul interior.

Integrează copaci cu leduri în decor

Iluminatul interior al casei nu se referă doar la piesele clasice, ci și la alte obiecte ce sporesc confortul și creează o atmosferă plăcută. Copacii cu leduri sunt o alegere grozavă pentru iluminatul livingului întrucât reprezintă elemente de decor cu totul inedite. Poți să amplasezi un asemenea produs într-un colț al unui dormitor magic, dar și pe holul casei, ca să optimizezi iluminatul nocturn.

Adaugă lumină de accent în jurul căzii din baie

În baie, iluminarea în jurul oglinzii este esențială ca să poți evita umbrele din jurul feței și să ai suficientă lumină. Dacă vrei un element decorativ inedit, poți lua în considerare montarea unui mini-candelabru, o piesă mai puțin uzuală în această încăpere. Totuși, pentru un aspect cu adevărat fermecător folosește lumină de accent în jurul căzii. Aplicele sau spoturile încastrate îți vor oferi și mai multă relaxare atunci când faci o baie cu multă spumă.

Iluminatul interior al casei: Greșeli de evitat

Indiferent câte schimbări ai fi făcut în locuința ta de-a lungul anilor, oricând pot apărea greșeli odată ce te-ai decis să aduci noi modificări. Ca să te asiguri totuși că vei realiza așa cum trebuie iluminatul interior al casei iată ce greșeli este important să eviți:

Folosirea unei singure surse de lumină

Oricât de puternic ar fi, un singur corp de iluminat nu va asigura necesarul de lumină într-o încăpere. Mai multe tipuri de lumini vor oferi eleganță spațiului și o atmosferă plăcută.

Integrarea unui număr prea mare de spoturi

Spoturile direcționale sunt extraordinare pentru a atrage atenția asupra unui obiect. Însă, ai grijă că o aglomerare de astfel de piese nu este indicată pentru că va rezulta un interior mult prea luminos.

Instalarea becurilor cu lumină rece în living

Atunci când vorbim de iluminatul livingului sunt foarte importante alegerile în ceea ce privește tipul de lumină. De obicei, în această încăpere dedicată relaxării și socializării se potrivește foarte bine lumina caldă, nu cea rece.

Dimensionarea greșită a corpurilor de iluminat

Un corp de iluminat mic va fi absorbit de spațiu într-o cameră generoasă. În schimb, nici un candelabru imens nu va face cinste unei încăperi de dimensiuni reduse. La iluminatul interior al casei trebuie să ții cont mereu atât de spațiul pe care îl ai la dispoziție, cât și de mărimea corpurilor de iluminat.

Alegerea surselor de lumină la întâmplare

Pentru un efect de excepție, corpurile de iluminat trebuie să fie alese în funcție de stilul de decor al casei. Spre exemplu, o amenajare clasică va avea nevoie de candelabre vintage ori veioze bogate în ornamente, stilul rustic solicită piese cu abajur din lemn, în timp ce designul minimalist abordează plafonierele sau lustrele simple.


Lumina din casă are un impact major asupra amenajării și a dispoziției tale. Ține cont de aceste sfaturi și idei atunci când te ocupi de iluminatul interior al casei tale ca să obții un mediu armonios, rafinat, confortabil și cât mai luminos.


Lasa un comentariu
Nu exista opinii la acest produs