Top 13 tendințe de design interior în anul 2022

Te gândești să-ți redecorezi locuința în acest an sau iei în considerare chiar un amplu proiect de amenajări interioare? Atunci cu siguranță te va interesa să afli care sunt principalele tendințe de design interior în 2022. Chiar dacă fiecare persoană își pune amprenta asupra decorului pentru a se simți cât mai confortabil în propriul său cămin, trendurile actuale te ajută să iei cele mai bune decizii pentru alegerea finisajelor, mobilierului și decorațiunilor

Oricine își dorește o amenajare armonioasă, elegantă și plină de căldură, dar care totodată să țină pasul cu moda și să se mențină în tendințe pentru viitor. Așadar, descoperă mai departe care este viziunea designerilor și arhitecților pentru 2022 și vezi câteva idei de amenajări interioare pe care le poți aborda în casa ta.

Tendințe de design interior 2022

Surprinzător sau nu, câțiva clasici atemporali se mențin în trend anul acesta. În plus, viața din ultimii doi ani, puternic influențată de apariția pandemiei de coronavirus, a adus schimbări majore la nivelul mentalității noastre. Cum timpul petrecut acasă ne-a făcut să realizăm că este necesară o atmosferă cât mai plăcută și liniștită în locuința noastră, tendințele de design interior din 2022 pun accent pe ideea de confort și naturalețe. 

Este scos în evidență sentimentul de pozitivitate, se dorește ca spațiul personal să ofere condiții bune de lucru, dar în același timp și posibilități de relaxare. În plus, se ține cont de aspectele care sunt în strânsă legătură cu mediul înconjurător. Iată care sunt tendințele de design interior în anul 2022:

Incursiune în moda anilor ‘70

Ai nevoie de câteva idei pentru amenajarea livingului și a altor încăperi din casă? O notă retro va fi mai mult decât suficientă ca să creezi o atmosferă unică. Dacă adori decorul anilor ’70, trebuie să știi că stilul retro a revenit în topul tendințelor de design interior în 2022. 

Sunt definitorii formele geometrice și imprimeurile, mobilierul cu linii simple și curate, precum și elementele decorative în stil vintage. Aspectul trebuie să fie unul aerisit, cu interioare în nuanțe neutre, cu sugestii calde de portocaliu și tonuri de verde care luminează încăperile. Acest stil este perfect pentru amenajări interioare în case mici deoarece oferă impresia unui spațiu mai generos. La capitolul decorațiuni, se utilizează ceasuri ca odinioară, ghivece și suporturi de flori, tablouri, țesături foarte texturate sau vaze decorative cu aspect vintage.

Nuanțe neutre și naturale

Aceste nuanțe sunt atemporale, calde și unele dintre ele se numără printre culorile anului 2022. Tonurile neutre vor fi întotdeauna o alegere sigură în proiectele de amenajări interioare. Acestea inspiră căldură și încredere, oferă imaginea unui spațiu calm, odihnitor și au un efect deosebit asupra psihicului uman.

Fie că vorbim de negru nuanțat, alb, griuri de piatră, bej, maro, ocru, ivoire sau nuanțe mai sofisticate, precum verde olive ori verde smarald, fiecare va spune o poveste în designul casei.

Interioare blânde și jucăușe

Una dintre cele mai interesante tendințe de design interior în 2022 este nuanța dinamică de albastru periwinkle cu subton de roșu violet. Aceasta îmbină constanța și fidelitatea albastrului cu entuziasmul și energia roșului, pentru a crea un amestec inovator. 

Lila Very Peri este desemnată de Pantone culoarea anului. Este descrisă ca fiind cea mai caldă dintre toate nuanțele de albastru, care animă spiritul creativ și curiozitatea. Vorbim de un mix de albastru vibrant cu tente de roșu violet, culoarea anului 2022 în designul interior ce oferă amenajărilor un aer jucăuș.

Materiale și texturi naturale

Dat fiind contextul actual dominat de pandemie, ideile de amenajări interioare includ aspecte care au legătură cu natura și confortul. Utilizarea materialelor naturale a câștigat popularitate în ultima vreme datorită sentimentului de căldură pe care îl oferă și rămâne una dintre principalele tendințe de design interior în 2022. 

Piatra, lemnul, lâna, pânza, iuta, bumbacul, inul, mătasea sunt cele care aduc liniște și duc decorul mai aproape de mediul natural. Materialele plăcute la atingere se utilizează atât în interior, cât și în exterior, dacă ai de amenajat o curte mică sau una de dimensiuni mai mari.

Design biofil

Tendințele de design interior în anul 2022 pun accent pe natură, durabilitate și sustenabilitate. Conexiunea cu mediul înconjurător este realizată cu ajutorul designului biofil, care se obține prin decorarea locuinței cu flori artificiale ori naturale, în cazul celor care se pot ocupa de plantele vii. 

Iluminatul corespunzător și ventilația, dar și decorațiunile care creează medii calmante sunt și ele demne de luat în considerare pentru un astfel de decor. În ceea ce privește durabilitatea și sustenabilitatea, cel mai probabil materialele reciclate și ecologice se vor regăsi tot mai mult în casele noastre în 2022.

Spații multifuncționale

Oamenii încep să devină tot mai creativi în ceea ce privește modul de amenajare a locuinței. Încă o dată, pandemia ne-a arătat că ne putem transforma căminul în loc de întâlniri și petreceri, spațiu de lucru, birou pentru copii, sală de antrenament și zonă de odihnă. 

Practic, se poate profita la maximum de fiecare colțișor prin intermediul unor tactici inovatoare de divizare a camerei. Spațiile multifuncționale se numără printre tendințele de top în designul interior de anul acesta, încurajânf diversitatea și reconfigurarea încăperilor.

Pereți de accent

Culori pentru living în 2022 care să-ți satisfacă pretențiile? În mod sigur poți opta pentru o paletă cromatică destul de interesantă. Însă, dacă preferi pereții accent, află că tendința aceasta se păstrează în amenajările din acest an.

Prin urmare, dă viață unei culori neutre cu un perete zugrăvit într-o nuanță contrastantă sau placat cu piatră naturală ori lemn. De asemenea, poți opta și pentru un tapet decorativ de mare efect.

Conexiune vizuală cu mediul exterior

Tendințele de design interior în 2022 vizează maximizarea sticlei. Este un material natural minunat care se poate folosi în întreaga amenajare, dar care oferă și posibilitatea de iluminare naturală sau de conexiune cu natura. Ferestrele înalte, mari, din sticlă, sunt esențiale pentru amenajările interioare de anul acesta.

Zone de relaxare și refugiu

Întrepătrunderea dintre spații poate conduce la o lipsă aprigă de intimitate. În acest sens, trebuie să punem accent și pe bunăstarea noastră psihică și emoțională. De aceea, se recomandă amenajarea unor zone de lectură sau spații de relaxare în interiorul casei. Câteva flori și plante artificiale, accesorii decorative, riflaje, rafturi și draperii pot fi utilizate pentru a da intimitate și căldură spațiilor recreative.

Mobilier convertibil, cu margini rotunjite

Întrucât vorbim de spații multifuncționale, avem nevoie și de piese de mobilier pe măsură. Versatilitatea reprezintă una dintre tendințele anului, așa că atenția se îndreaptă spre piesele de mobilier cu mai multe utilizări. Poate fi vorba de birouri rabatabile, mese multifuncționale, fotolii interesante, important este să se ia în considerare în primul rând funcționalitatea lor. Apoi, la partea estetică, trebuie alese articolele cu margini rotunjite, o tendință a anilor ’60-’70.

Accente interesante de negru

Dacă pe lista de culori pentru dormitor în 2022 sau pentru altă încăpere din casa ta nu se găsește și negru, trebuie să-ți regândești paleta cromatică. Anul acesta sunt preferate jocurile de contrast care încântă privirea. Negrul este totuși puternic, de aceea se va folosi în doze mici. 

Poți lua în calcul accesorii și decorațiuni pentru fiecare încăpere în această nuanță, inserții de negru pe obiectele din sticlă cu care delimitezi spațiile ori accente de negru pe lateralele pieselor de mobilier. Lămpile negre pot adăuga un plus de contrast, la fel și tabureții, măsuțele de cafea ori ghivecele plantelor decorative. Dacă ești o fire îndrăzneață, comoda, biblioteca, dressingul sau canapeaua complet negre pot deveni un adevărat punct de atracție.

Minimalism extrem

Stilul minimalist este o parte vitală a amenajărilor interioare. Iar dacă ne gândim la unele dintre tendințele de design interior în 2022, de exemplu spațiile multifuncționale, mobilierul convertibil, culorile neutre ori accentele de negru, cu siguranță nu are cum să lipsească minimalismul.

Astfel, mobilierul trebuie să evidențieze latura practică a fiecărei încăperi, iar decorul să fie aerisit și confortabil.

Decor în stil marocan

Cei care nu sunt atrași de stilul retro ori de cel minimalist au opțiunea de a-și decora locuințele în stil marocan. Acesta se bazează pe tonuri calde, texturi naturale, materiale organice și funcționalitatea pieselor. 

Pentru o amenajare marocană, se vor folosi exclusiv produse naturale – lemn, lut, piatră și țesături precum bumbacul, inul, mătasea și lâna. Accesoriile decorative includ elemente din sticlă, fier și lemn sculptat, platouri decorative, ghivece pictate ori rame elegante.

Sfaturi de amenajare a locuinței în 2022

Calitatea mediului interior contează enorm de mult când vine vorba de confort. Din acest motiv, tendințele de design interior în anul 2022 pun accent pe naturalețe. Dacă ai nevoie de puțină inspirație ca să încorporezi caracteristicile principale ale amenajărilor actuale în decorul locuinței tale, regăsești în continuare câteva sfaturi utile:

Folosește catifea în living și dormitor

În rândul textilelor, catifeaua domină în acest an. Fiind un material care dă o notă modernă și sofisticată interioarelor, este de preferat să o incluzi în dormitor și camera de zi. Ai posibilitatea de a utiliza o singură culoare îndrăzneață sau de a o îmbina cu nuanțe naturale. Poți include catifeaua în decor prin fotolii, canapele ori scaune tapițate cu acest material, la tăblia patului ori folosind-o pentru draperii.

Optează pentru podele ușoare, în nuanțe deschise

Pardoseala deschisă la culoare continuă să fie la modă și anul acesta. Aceasta oferă senzația de spațiu mărit, reflectă lumina naturală și face ca decorul să pară mai aerisit. În plus, podelele deschise la culoare alimentează și un aspect mai minimalist, în special atunci când dorești să afișezi și nuanțe mai strălucitoare în decor.

Creează arcade rotunjite

Liniile curbe reprezintă una dintre tendințele de design interior în 2022. Dacă în cazul mobilierului este simplu să alegi piese cu marginile curbate, în ceea ce privește arhitectura poți lua în considerare arcadele. Populare la începutul anilor 2000, acestea revin la modă și pot fi construite cu ușurință din rigips la trecerile dintre camere unde nu sunt montate uși.

Include detalii tradiționale în decor

Oamenii tânjesc după confort și sunt nostalgici când vine vorba de trecut. Din acest motiv, observăm că detaliile tradiționale își fac din nou loc în amenajările interioare din 2022. Rolul decorațiunilor este esențial în acest sens, deoarece pot fi folosite tot felul de accesorii tradiționale care să iasă în evidență. Însă, se acceptă și mobilier cu elemente tradiționale, încorporarea de piese vintage, ornamentele și ușile pictate.

Scoate în evidență nuanțele de verde

Verdele este o culoare liniștitoare, ce oferă o atmosferă caldă și primitoare. Totodată, nuanțele de verde sunt incluse în tendințele de top ale anului 2022, așa că mizează pe un decor ce contribuie la scăderea nivelului de stres și revitalizare. De la verde guacamole și până la verde spring, poți combina de minune toate nuanțele cu tonurile neutre ori pastelate, ca să obții cele mai fresh amenajări interioare. 

În 2022, totul se construiește în jurul a ceea ce este natural, relaxant și confortabil. Vorbim de o îmbinare între stilul minimalist și perioada retro, aducerea în prim plan a pieselor atemporale și crearea unei atmosfere în perfectă armonie cu mediul exterior. Tendințele de design interior în 2022 se rezumă în mare parte și la moda anilor anterior, așa că poți să-ți transformi cu ușurință casa într-un loc mult mai stilat doar cu ajutorul unor mici artificii de amenajare și câtorva decorațiuni.


Lasa un comentariu
Nu exista opinii la acest produs