Semnificația bradului de Crăciun și tradiția din spatele împodobirii

Simbolului bradului se regăsește peste tot în arta populară, însă cel mai popular rol al acestui copac este cel al pomului de Crăciun. Obiceiul împodobirii sale reprezintă una dintre cele mai frumoase și emoționate tradiții din lumea întreagă. Deși nu se cunoaște cu exactitate de unde a apărut acest ritual, bradul este unul dintre elementele definitorii ale sărbătorilor de iarnă. În apropierea Crăciunului, oamenii de pretutindeni își înfrumusețează casele cu un pom falnic și bogat, tradiția fiind păstrată încă de la jumătatea mileniului trecut. Totuși, care este semnificația bradului de Crăciun și cum a ajuns să fie el omagiat? Află mai departe tot ce trebuie să știi despre datina păstrată de sute de ani.

Semnificația bradului de Crăciun

Când vorbim de semnificația bradului gândul ne duce spre religie și chiar creștinism. Se pune că forma sa triunghiulară reprezintă Sfânta Treime și că podoabele cu care este împodobit înseamnă cunoaștere și bogăție. Bradul este asemănat și cu pomul sacru din Grădina Edenului. Încă din vechime, când era decorat cu fructe, panglici, lumânări și nuci poleite, semnificația bradului de Crăciun a fost aceeași pe care unii oameni o declară și astăzi: pomul vieții și arbore fertilizator. Bradul își păstrează culoarea verde pe tot parcursul anului și este asociat pruncului Hristos. De asemenea, tradiția bradului de Crăciun presupune ca în vârful lui să fie așezată o stea. Aceasta reprezintă steaua ce i-a călăuzit pe magi până în Betleem și simbolizează norocul și împlinirea dorințelor.

Există și o legendă românească referitoare la semnificația bradului de Crăciun. Demult, când Iisus Hristos pășea pe pământ împreună cu Sfântul Petru, au fost surprinși de o furtună. Dintre toți pomii, doar bradul a binevoit să le ofere adăpost. Ca răsplată, Iisus l-a făcut veșnic verde și, pentru că era lipsit de rod, l-a binecuvântat ca în miezul iernii, când toate fructele altor pomi sunt culese, el să fie împodobit de oameni cu bunătăți.

Tradiția din spatele împodobirii bradului de Crăciun

Împodobitul bradului este una dintre cele mai așteptate tradiții de Crăciun. Totuși, nimeni nu știe de unde a luat naștere acest frumos obicei. Unele voci susțin că ar fi apărut în Lituania, în secolul al XIV-lea, când Martin Luther a observat imaginea unui brad luminat de stele. Astfel, el a înălțat în casa sa un brad plin cu lumânări decorative. O altă legendă susține că tradiția și semnificația bradului de Crăciun au fost preluate de la triburile germanice, undeva la jumătatea mileniului trecut. La acea vreme, decorațiunile de Crăciun erau însă destul de simple.

În trecut, bradul era împodobit cu fructe, flori sau biscuiți. Ulterior, acesta a început să fie decorat cu globuri de sticlă, beteală, instalații și dulciuri. Noi știm care este semnificația bradului de Crăciun, dar până în secolul al XV-lea împodobitul caselor cu crenguțe verzi era considerată o tradiție păgână. Potrivit documentelor, primul brad de Crăciun a fost împodobit în 1605, la Strasbourg, cu mere roșii. Șase ani mai târziu, ducesa Dorothea Sibylle von Schlesien împodobește pentru prima oară bradul așa cum îl cunoaștem astăzi. Crăciunul în România a început să cuprindă și bradul împodobit în anul 1866, odată cu primul pom decorat la palatul regelui Carol I de Hohenzollern.

Cum alegi bradul de Crăciun: Criterii de selecție

La fel ca în momentul în care trebuie să cumperi cadouri pentru bărbați sau daruri pentru femei și în alegerea bradului trebuie să ții cont de câteva aspecte. Pe piață există numeroase variante, însă câteva criterii de selecție te vor face să restrângi căutările. Iată despre ce la ce trebuie să fii atent:

Tipul bradului

Preferi brazii naturali sau brazii artificiali? Mai mult ca sigur acesta este principalul lucru pe care îl iau oamenii în considerare atunci când vor să-și cumpere un pom de Crăciun. Dacă mergi pe varianta naturală ar fi bine să știi că există diferite variații și specii caracterizate de culori, forme și mărimi distincte. În plus, dacă nu cunoști bradul, s-ar putea să te prezinți acasă cu un molid. În cazul în care ești un adevărat ecologist, atunci îți rămâne opțiunea brazilor artificiali. Este important să știi că semnificația bradului de Crăciun nu are nimic de-a face cu tipul pomului, ci este vorba doar de preferințele tale personale.

Dimensiunea

Ca să te bucuri mai mult de alegerea bradului ideal, fără să te pierzi printre sutele de posibilități, atunci gândește-te și la spațiul unde vei amplasa pomul. În general, dimensiunea brazilor naturali poate fi greu de estimat. În situația celor artificiali, mărimea este specificată pe cutie, lucru ce îți ușurează destul de mult achiziția. De preferat ar fi să vezi care este înălțimea camerei.

Ai grijă să lași o marjă de cel puțin 15-20 cm între vârful bradului și tavan și să iei în calcul suportul bradului. De regulă, copacii mai mici de 150 cm sunt potriviți pentru spațiile mici sau pentru încăperile generoase, unde pomul se instalează pe o piesă de mobilier. Modelele care depășesc 200 cm sunt perfecte pentru camerele standard, iar brazii care măsoară mai bine de 230 cm sunt destinați încăperilor foarte mari ori se pun în aer liber. La alegerea dimensiunii se va ține cont și de diametrul bradului pentru ca ramurile sale să nu incomodeze accesul într-o încăpere sau să blocheze diferite piese de mobilier.

Culoarea

Fie că este natural sau artificial, pomul de Crăciun poate avea diferite culori. Este adevărat, în varianta naturală ai posibilitatea de a alege între diferite tonuri de verde, tente de albastru și argintiu. În schimb, dacă alegi un brad artificial, am putea spune că opțiunile sunt impresionante. Verde, alb, albastru, argintiu, mov și așa mai departe, pentru că nuanțele brazilor artificiali sunt dintre cele mai diverse.

Densitatea

Dacă anul acesta te-ai decis să folosești cele mai frumoase accesorii pentru brad, ai în vedere și densitatea ramurilor. De obicei, semnificația împodobirii bradului de Crăciun are legătură și cu decorațiunile folosite. Însă, dacă pomul de Crăciun ales nu este foarte dens, va trebui să-l îmbogățești cu tot felul de elemente ca să pară încărcat.

Pe de altă parte, un brad care are foarte multe ramuri trebuie să fie împodobit cu decorațiuni mai mici și mai puține, ca să nu fie aglomerat.

Rezistența ramurilor

Globuri, îngerași, clopoței, dulciuri, ghirlande și coronițe, bradul de Crăciun va trebui să le susțină pe toate. Din acest motiv este ideal să eviți modelele cu ramuri moi, care se pot îndoi cu ușurință sub greutatea podoabelor. Indiferent dacă este vorba despre un brad natural sau unul artificial, simpla îndoire ușoară a unei ramuri te poate ajuta să testezi robustețea și rezistența sa.

Când se dă jos bradul de Crăciun?

TradiÈ›ia bradului de Crăciun spune că pomul se împodobeÈ™te în Ajun, pe 24 decembrie. Aceasta este È™i noaptea în care MoÈ™ Crăciun le lasă tuturor celor care au fost cuminÈ›i, mari È™i mici, cadouri deosebite. Cu toate acestea, în ultimii ani, oamenii au început să împodobească bradul încă de la începutul lunii decembrie pentru a se bucura cât mai mult timp de emoÈ›ia È™i sentimentele calde pe care acesta le oferă. Știm care este semnificaÈ›ia bradului de Crăciun È™i când trebuie să-l împodobim, însă când se dă jos bradul de Crăciun? Ei bine,  potrivit obiceiurilor mai vechi, pomul se despodobeÈ™te după data de 7 ianuarie, când se sărbătoreÈ™te Sfântul Ioan Botezătorul. Practic, aceasta este sărbătoare care încheie ciclul festivităților de iarnă. Sunt È™i persoane care fie nu È›in bradul atât de mult în casă È™i renunță la el imediat după Anul Nou, fie îl păstrează împodobit toată luna ianuarie.

Perioada de timp în care se ține bradul în locuințele oamenilor ține și de felul acestuia. Modelele artificiale nu întâmpină nicio problemă, dar brazii naturali încep să se usuce dacă nu sunt din aceia în ghiveci și își pot pierde acele foarte repede.

 

Se știe despre Crăciun că este o sărbătoare a luminii, bucuriei și liniștii sufletești. Semnificația bradului de Crăciun întărește credința oamenilor și scoate în relief un eveniment cu totul special pentru fiecare dintre noi. Deși în cultura populară acest pom însoțește orice persoană de la naștere și până la moarte, bradul rămâne pentru toți un simbol al Crăciunului și un adevărat confident al zilelor magice din perioada sărbătorilor de iarnă.


Lasa un comentariu
Nu exista opinii la acest produs