Amenajarea livingului cu semineu decorativ: 13 idei de efect
Indiferent dacă îți dorești un living clasic, modern sau rustic, ideea amenajării unui șemineu decorativ este foarte atractivă. Acest element de design deosebit este din nou la modă deoarece oferă senzația de familiaritate și eleganță, așa că nu ne surprinde să-l regăsim în tot mai multe case și apartamente, cât și în hotelurile de 5 stele din întreaga lume. Șemineul poate fi punctul focal al camerei de zi și piesa principala a unui decor superb, sinonim cu relaxarea și căldura întregului cămin. Desigur, varianta tradițională nu este întotdeauna compatibilă cu interiorul, însă datorită tehnologiei poți să-i oferi un look nou locuinței tale întrucât există o mulțime de soluții ingenioase prin care poți beneficia de un șemineu decorativ în living. Descoperă mai departe câteva idei de efect care îți vor transforma sufrageria într-o încăpere cu adevărat uimitoare.
Realizează un decor clasic cu un șemineu decorativ
Unde s-ar potrivi mai bine un șemineu dacă nu într-un decor clasic cu mobilier din lemn, elemente masive și modele care ies în relief pe pereți? Într-un living clasic unde cromatica este matură și calmă, iar piesele de mobilier sunt aranjate simetric, într-o configurație perfect echilibrată, detaliile sofisticate se integrează extrem de armonios. Întrucât în multe spații nu este posibilă montarea unui șemineu tradițional, varianta decorativă rămâne o opțiune extraordinară pentru a obține o amenajare clasică, primitoare și chiar familiară, dar în același timp care să nu să dea impresia de formalitate excesivă. Într-un decor clasic șemineul trebuie să arate ca un obiect de lux, scump și opulent. Se poate folosi un șemineu decorativ cu led, care să fie amplasat pe peretele din fața canapelei ori o mască de șemineu decorativ încadrată cu materiale naturale precum granit, gresie, marmură sau lemn prețios.
Mizează pe un șemineu electric pentru o atmosferă rustică
Ales mai degrabă pentru case, vile sau cabane, stilul rustic este construit pe elemente arhaice, dar și piese cu aspect masiv. Un șemineu electric vintage din metal va contura atmosfera într-un living rustic, mai ales dacă în jurul acestuia se vor regăsi materiale complementare și obiecte care susțin stilul rustic precum piatră nefinisată, lemn, fier forjat, piele uzată, blănuri sau țesături cu modele florale. Șemineul poate fi amplasat ca atare, ca piesă de sine stătătoare, iar pentru un efect cât mai autentic i se poate atașa și un horn decorativ, dar poate fi și încastrat în perete, iar în jurul său să fie grămezi de lemne.
Amplasează șemineul decorativ pe același perete cu televizorul
În general, cei care își doresc un șemineu în camera de zi optează pentru montarea acestuia pe același perete unde este așezat și televizorul. În acest sens, se poate folosi un șemineu decorativ din polistiren, iar deasupra sa se pune televizorul. De preferat ar fi ca într-un astfel de decor să se ia în considerare dimensiunile celor două elemente, care trebuie să fie apropiate, pentru a crea un echilibru vizual armonios.
Plachează șemineul cu piatră naturală
În situația în care vrei să obții în living un decor inspirat din natură și o atmosferă caldă, primitoare, plachează șemineul decorativ cu piatră naturală. De exemplu, dacă alegi travertinul vei obține un aspect elegant în camera de zi, iar dacă optezi pentru piatră de râu un design rustic. La rândul său, finisajul cu piatră naturală poate fi combinat cu diferite alte texturi, așa cum este lemnul, metalul sau cărămida.
Integrează șemineul pe peretele cu biblioteca
Dacă adori să citești în living și vrei să-ți creezi un loc confortabil, o idee ingenioasă ar fi să plasezi șemineul decorativ pe peretele unde se află și biblioteca cu cărți. De o parte și de alta a acestuia ai posibilitatea de a așeza două fotolii sau canapele de dimensiuni reduse ori, în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, un scaun confortabil și o măsuță.
Transformă șemineul în piesa de rezistență a livingului
De cele mai multe ori un șemineu decorativ electric sau un cadru de șemineu decorativ este amplasat central, la o distanță cât mai mică de spațiul de relaxare format din fotolii și canapea. În acest fel, dacă este pus pe peretele din fața sau lateralul canapelei și fotoliilor va deveni piesa de rezistență a camerei de zi și elementul asupra căruia va fi îndreptată atenția prima dată când se intră în încăpere.
Pune o oglindă deasupra șemineului decorativ
Este bine cunoscut faptul că oglinzile măresc vizual spațiul, așa că poți apela la acest truc chiar și dacă iei în considerare folosirea unor șemineuri în living. Așadar, pentru un efect desăvârșit, alege o oglindă masivă și așează-o pe șemineu sau, în cazul în care folosești doar o mască de șemineu decorativ din polistiren, deasupra acesteia. Asigură-te că în față ai un obiect frumos care să se reflecte și lasă cât mai multă lumină să intre în cameră ca să poți păcăli privirea printr-o iluzie de maximizare.
“Încălzește” un living modern cu un șemineu decorativ
Șemineul devine personajul principal al sufragerie în special de sărbători. Totuși, dacă vrei să ai o atmosferă cozy în livingul tău indiferent de anotimp și să-ți aduci aportul printr-un decor original, integrează un mini șemineu decorativ într-un design modern, chiar minimalist. Va fi perceput mai degrabă ca un obiect de artă decât ca șemineu.
Creează un efect wow cu un șemineu decorativ de colț
Rolul strict ornamental al acestui tip de șemineu îl face un element ideal pentru livingurile moderne open-space. Un șemineu decorativ de colț cu sticlă poate fi una dintre cele mai estetice variante în cea ce privește designul interior al camerei de zi.Amplasarea șemineului în acest mod va permite ca flacăra, chiar dacă este creată de led-uri, să poată fi vizibilă din mai multe unghiuri și astfel să dea un vibe aparte încăperii.
Folosește o ramă decorativă pentru un design elegant
O ramă de șemineu decorativ te va ajuta să îi oferi locuinței tale un aer boem, tipic parizian. De regulă, aceasta se utilizează ca mască pentru șemineul electric, dar poate fi folosită și individual, ca decorațiune de interior. Ramele sunt disponibile pe diferite dimensiuni și culori, pot avea aspect clasic, modern sau contemporan și sunt ideale pentru realizarea unui design elegant în living.
Decorează fațada șemineului cu diferite ornamente
Încearcă să tratezi șemineul decorativ ca un raft deschis și, în funcție de modelul ales, să o ornezi cu diferite obiecte care să complimenteze stilul încăperii. Poate fi vorba de tablouri, mesaje înrămate, fotografii, statuete sau diverse decorațiuni pentru casă. Dacă ai un living clasic, adu-ți obiectele de artă preferate deasupra șemineului decorativ și asigură-te că rămân în prim plan, iar dacă îți place să-ți afișezi imaginile cu cei dragi prin casă poți crea un gallery wall în apropierea șemineului.
Instalează lumini de accent ca să evidențiezi șemineul
Dacă te-ai decis ca șemineul decorativ să fie punctul de referință al camerei, ai grijă să-l scoți în evidență cu ajutorul unor lumini de accent. În cazul unui șemineu decorativ mic poți utiliza lămpi și veioze cu forme deosebite, în timp ce pentru o piesă mai mare poți instala chiar spoturi deasupra sa. Suporturile de lumânări cu aspect inedit vor scoate și ele în evidență un șemineu decorativ, mai ales dacă folosești și lumânări parfumate cu arome deosebite care oferă senzații și la nivel olfactiv, nu doar vizual. De asemene, instalațiile și ghirlandele luminoase sunt ideale pentru zona șemineului și le poți integra cu ușurință în decor chiar și în afara sezonului de sărbători.
Amenajează un spațiu confortabil lângă șemineu
Livingul este locul în care îți aștepți prietenii, dar și încăperea unde petreci timp prețios alături de cei dragi. Prin urmare, ai nevoie aici de o zonă confortabilă și o poți amenaja chiar în fața șemineului. Două fotolii generoase și o masă de sticlă îți vor asigura locul unde să poți sta de povești cu cei dragi, în timp ce pe fundal, dar suficient de evident, vei avea un șemineu electric decorativ.
Un șemineu decorativ îți poate fi de ajutor ca să aduci în livingul tău un element de design atât de important. Acesta este asociat cu ideea de relaxare și destindere și, chiar dacă nu emană căldură, contribuie la crearea unei atmosfere de poveste în camera de zi.