Iepurașul de Paște: de unde vine legenda și ce semnificație are

Paștele, cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, este așteptată cu nerăbdare de fiecare dintre noi. Însă, pe lângă obiceiurile religioase, în ultimii ani și-a făcut apariția și o tradiție modernă, iepurașul de Paște. Cei mici sunt fericiți pentru un nou prilej de a primi dulciuri, hăinuțe și jucării, iar adulții își oferă cadouri diverse pentru a marca minunatul eveniment. 

Totuși, cum a ajuns simpaticul animăluț să fie asociat cu sărbătorile pascale și care este semnificația iepurașului de Paște? Cu siguranță mulți oameni nu cunosc legenda acestui simbol și nici de ce este atât de popular. Din acest motiv, ne-am propus să aflăm mai multe despre misteriosul personaj care ne face sărbătorile de Paște mai frumoase în fiecare an.

Ce reprezintă iepurașul de Paște?

Cine nu a auzit de iepurașul de Paște, cel care le aduce ciocolată copiilor cuminți și care te motivează să alegi cele mai inspirate cadouri pentru femei sau daruri inedite pentru bărbați? Ei bine, pe lângă aspectul comercial al sărbătorii, iepurașul este una dintre cele mai îndrăgite imagini pascale. Acesta are însă în spate o simbolistică întreagă, care ne duce înapoi în trecut, până în vremuri mitice. 

În funcție de credințe și regiuni, există diferite animale care aduc ouăle de Paște – vulpea, barza, cocoșul etc. Cel mai popular este iepurașul, deoarece acesta reprezintă un vechi simbol al purității și fertilității, întâlnit în toate mitologiile.

Iepurele este legat de ideea de regenerare și de înnoire neîntreruptă a vieții, care amintește de învierea lui Iisus Hristos. În tradițiile celtice și scandinave, acest animal era simbolul zeiței mamă. Iepurașul de Paște simbolizează renașterea și bucuria naturii, chiar dacă nu are nici o legătură religioasă cu sărbătorile pascale.

Iepurașul de Paște: De unde vine legenda?

Contrar opiniei generale, iepurașul de Paște nu reprezintă o invenție modernă. Acesta a fost menționat pentru prima oară în literatura germană, în secolul al XVII-lea. La acea vreme, se vorbea de iepurașul cu ouă de Paște care aducea ciocolată copiilor ascultători. 

De altfel, germanii au fost și primii care au inventat dulciurile sub formă de iepurași, făcute din aluat și zahăr, la 1800. Tot în aceeași perioadă au apărut, în Franța și Germania, primele ouă din ciocolată.

Tradiția iepurașului de Paște își are originile în sărbătorile păgâne dedicate lui Eostre, zeița primăverii și a Lunii în țările din nordul Europei. Legenda spune că, într-o iarnă, Eostre a găsit pe câmpuri o pasăre rănită, în zăpadă. Ca să o poată salva de la moarte, zeița a transformat-o în iepure. Chiar dacă nu mai era pasăre, i-a fost păstrată capacitatea de a face ouă și, în semn de mulțumire pentru binefăcătoarea sa, acesta le decora și i le oferea în dar.

Iepurele este o ființă selenară, iar ciclurile lunii sunt cele ce determină ziua în care sărbătorim Paștele, an de an. Se spune că Eostre era venerată în mediile rurale din secolul al XIII-lea. Fiind o mitologizare a primăverii, saxonii organizau un festival tumultuos, păgân pentru a o celebra, festival ce coincidea cu Învierea lui Iisus. Așadar, misionarii nu au avut altă soluție decât să-l adopte sub mantie creștină.

Iepurașul de Paște, povestea din spatele sărbătorii

O veche poveste germană arată că Iisus Hristos ar fi avut un iepuraș drept animal de companie. Acesta era extrem de atașat de Mântuitor și, după coborârea în iad, l-a așteptat răbdător în Grădina Ghetsimani. După reîntoarcerea lui Iisus, iepurele a devenit un simbol al speranței și răbdării.

Altă legendă a iepurașului de Paște este legată de povestea unei femei sărmane. Pentru că nu și-a permis să le cumpere copiilor săi dulciuri, ea a decorat ouă și le-a ascuns prin grădina casei. A doua zi, când micuții au pornit în căutarea lor, au văzut un iepure și au crezut că acesta le-a pus ouăle în grădină. De atunci, în fiecare an, copiii fac cuiburi din frunze ca să fie pregătiți pentru momentul când vine iepurașul de Paște cu ouăle.

Când vine iepurașul de Paște?

La fel ca de Crăciun, iepurașul de Paște vine noaptea așa că, în dimineața sărbătorii pascale, toată lumea își găsește cadourile ascunse prin casă ori în grădină. Pentru a-i ușura munca, oamenii obișnuiesc să așeze decorațiuni de Paște în grădină, coșuri, suporturi, flori și multe accesorii. Acestea se folosesc atât pentru a înfrumuseța exteriorul casei, cât și pentru a crea locuri unde iepurașul să lase darurile. 

Încă nu se știe de unde vine iepurașul de Paște, dat fiind faptul că este un personaj atât de misterios, învăluit în mituri și legende. Se crede totuși că, asemenea lui Moș Crăciun, are o locuință unde primește scrisori de la copii. Această locuință s-ar afla în Ostereistedt, Saxonia, o așezare urbană nemțească cunoscută drept Orașul Ouălor de Paști.

Mulți se întreabă de ce iepurașul de Paște aduce cadouri. Răspunsul are legătură tot cu zeița Eostre, cea care a salvat pasărea și a prefăcut-o în iepure. Se pare că, după minunata transformare, iepurele nu decora ouăle doar pentru zeiță, ci și pentru a le oferi copiilor cuminți. Astfel, a luat naștere tradiția iepurașului de Paște care vine să-i recompenseze primăvara pe micuții cu un comportament exemplar, dar și pe toți cei mari care vor să se bucure cum se cuvine de sărbătorile pascale.

Ce presupune tradiția iepurașului de Paște?

La români, când vine vorba de iepurașul de Paște, decorațiunile specifice sunt cele care oferă farmec sărbătorilor. Multe dintre obiceiuri sunt respectate ținând cont de datinile religioase, pentru a păstra vie Învierea Domnului. Totuși, copiii primesc și ei cel puțin o figurină din ciocolată în formă de iepuraș de Paște, iar, în casele tuturor, se regăsesc accesorii decorative care includ acest simbol deosebit. 

Pe lângă cadouri și decorarea locuinței, tradiția iepurașului de Paște se respectă și prin vânătoarea de ouă. Copiii se distrează enorm și chiar fac concursuri între ei pentru a găsi prin grădină ouăle de ciocolată sau ouăle decorate, bine ascunse de către iepuraș.

În cultura germană se respectă o altă tradiție a iepurașului de Paște, și anume marele foc. Există o poveste care spune că urecheatul arde flori sălbatice ca să obțină vopseaua cu care pictează ouăle de Paște. Așadar, oamenii fac un foc mare și se adună în jurul lui, pentru a arde simbolic toate rămășițele iernii. Acest obicei este întâlnit și în Olanda. De altfel, creștinii ortodocși au și ei focul haric sau lumina sfântă, considerată de mulți cea mai veche minune anuală atestată în lumea creștină.

Ce trebuie să știi despre iepurașul de Paște?

Există o mulțime de mituri, legende și povești asociate iepurașului de Paște, dar și lucruri interesante despre acesta. Iată câteva pe care ar trebui să le cunoști:

  • Tradiția iepurașului de Paște a fost adusă în America de emigranții germani, așa că nu poate fi considerată un obicei specific americanilor;

  • În multe culturi, iepurele este un mesager sacru al divinității;

  • Simbolul iepurașului de Paște provine încă din vremea festivalului păgân închinat zeiței Eostre;

  • Pe continentul american, unele triburi susțin mituri care descriu cum iepurele le-a adus oamenilor focul, în timp ce, în cultura mayașă, se crede că acesta a inventat scrisul;

  • În tradiția chineză, iepurele este o creatură ce trăiește pe Lună și se ocupă cu măcinarea orezului;

  • În Germania, iepurașul de Paște le lasă dulciurile celor mici în pantofi;

  • În unele țări, copiii îl așteaptă pe iepurașul de Paște cu morcovi și salată la fereastră sau în grădină, la fel cum Moș Crăciun este așteptat cu lapte și prăjituri;

  • Pentru budiști, iepurele este o creatură selenară;

  • Creștinii medievali considerau iepurele un semn rău și credeau că vrăjitoarele se pot transforma în iepuri de câmp;

  • Biblia menționează iepurele ca un animal necurat care, chiar dacă rumegă, nu are copite divizate;

  • Cel mai mare iepure din ciocolată, care măsura 5 metri și avea o greutate de 3,3 tone, a fost făcut în Buenos Aires, în 10 zile.

Indiferent de originile sale, iepurașul de Paște este un simbol iubit și recunoscut în toată lumea. Acesta are darul de a aduce bucurie în casele tuturor și de a face sărbătorile pascale cu adevărat magice. Folosește-l ca laitmotiv pentru decorarea locuinței tale și pregătește cele mai frumoase cadouri, pentru a-i surprinde pe cei dragi cu această ocazie deosebită.


Lasa un comentariu
Nu exista opinii la acest produs