Ghid pentru amenajarea curtii cu piatra: idei, materiale necesare, decoratiuni

În zilele noastre, amenajarea curții cu piatră naturală a devenit o adevărată tendință. Acesta este unul dintre cele mai adaptabile materiale pentru decorarea spațiilor exterioare, fiindcă oferă grădinii textură, contrast și o notă atemporală. Piatra creează o legătură cu pământul, este rezistentă, durabilă și estetică, oferă un aspect plăcut curții și contribuie la realizarea unei minunate oaze de relaxare. Indiferent  de stilul casei tale—rustic, contemporan sau tradițional—, piatra este un element cu un impact vizual foarte puternic. Dacă te-ai decis să-i oferi o nouă înfățișare curții tale, descoperă mai departe câteva idei care îți vor fi de ajutor pentru o amenajare impresionantă.

Amenajarea curții cu piatră: materiale necesare

Parte din creația naturii, piatra este tot mai des folosită pentru amenajarea spațiilor publice sau rezidențiale. Aceasta aduce beneficii de ordin estetic și funcțional, însă este important să fie aleasă în raport cu tipul lucrării pe care intenționezi să o faci. Ideală și pentru proiecte DIY, piatra naturală este net superioară altor materiale datorită rezistenței. Cu o structură densă, care asigură durabilitate și impermeabilitate, și o diversitate a formelor și culorilor foarte ofertantă, piatra naturală reprezintă cea mai bună alegere pentru amenajarea grădinii. Iată spre ce tipuri de piatră te poți orienta:

Travertin

Un calcar cristalizat, format din izvoare minerale naturale, travertinul este unul dintre cele mai des folosite tipuri de piatră naturală. Are o structură de fagure și este preferată datorită nuanțelor sale calde de crem, ivoire, bej, cărămiziu, fildeș, cât și grație texturii și aspectului decorativ obținute prin prelucrare. Travertinul se utilizează atunci când vine vorba despre amenajarea curții cu piatră naturală, în special sub formă de pavaj sau pentru finisarea zonelor din jurul piscinelor ori din interiorul foișoarelor. Este una dintre cele mai populare alegeri pentru un proiect de amenajare curte cu piatră, mai ales că rezistă foarte bine la factorii de mediu.

Granit

Format prin solidificarea magmei, substanță care se găsește în centrul pământului, și cu o durabilitate și duritate apropiată de cea a diamantului, granitul este o rocă extrem de rezistentă. Culoarea sa variază de la gri deschis până la albastru, roșu, verde sau negru, iar aspectul pe care îl oferă este unul clasic, atemporal. Granitul se potrivește de minune în amenajările exterioare întrucât rezistă la eroziunea apei, unele agresiuni mecanice sau temperaturi extreme, își păstrează nuanța în timp și nici nu se crapă prea ușor. Se folosește, de regulă, pentru fațade, trepte exterioare, dar și pentru placarea și amenajarea fântânilor arteziene ori finisarea spațiilor de relaxare exterioare.

Marmură

Dacă te gândești la o amenajare curte cu piatră albă, poți folosi marmură ca să aduci un plus de stil și eleganță proiectului tău.  Probabil, acest tip de piatră naturală este unul dintre cele mai des întâlnite materiale pe care le utilizează arhitecții peisagiști în decorarea spațiilor exterioare. Deși este cunoscută mai mult în varianta albă, marmura se găsește și în alte nuanțe, aspect datorat impurităților conținute: de exemplu, roșu de la sărurile de fier, cenușiu de la grafit sau maro de la mangan.

Calcar

Cunoscut și sub numele de limestone, calcarul are o structură compactă și masivă. Se folosește pentru pavarea curții sau grădinii și poate fi modelat pentru a crea elemente decorative uimitoare.

Chiar dacă nu este pretențios la întreținere, calcarul necesită impermeabilizare periodică pentru că are o suprafață poroasă care tinde să absoarbă impurități.

Ardezie

În situația în care te gândești la un proiect de amenajare a grădinii cu piatră decorativă, ia în considerare și ardezia. Aceasta poate adăuga valoare curții tale pe termen lung deoarece este un material mai scump, care oferă un aer nou și modern amenajării. Similar ardeziei este și andezitul, un material pe care îl găsim, de obicei, sub formă de piatră cubică.

Piatră de râu

Amenajarea curții cu piatră de râu se numără printre cele mai ieftine variante la care poți apela. În general, piatra de râu se poate procura cu ușurință de la diverși vânzători sau poate fi colectată chiar din albiile râurilor de la munte. De preferat ar fi să iei în calcul piatra de râu pentru amenajarea grădinilor rustice, pentru că materialul se poate utiliza pentru treptele dintr-o grădină în pantă, cât și pentru borduri, terasamente ori placarea unor uprafețe verticale.

Bazalt

Proprietățile antialunecare pe care le posedă fac bazaltul un material excelent pentru orice tip de pavaj. Este compact, are o absorbție scăzută a umidității și o culoare neutră, de gri sau nisip. Bazaltul oferă o amenajare impunătoare, frumoasă și extrem de rezistentă în timp.

Pietriș decorativ

În ultima vreme, observăm tot mai des că se optează și pentru amenajarea curții cu piatră concasată. Ei bine, din concasarea pietrei se obține pietrișul, un produs care îmbină efectul estetic al pietrei naturale cu utilitatea sa. Amenajarea curții cu pietriș se face fără investiții costisitoare, iar rezultate obținute sunt elegante, uniforme, ușor de integrat în arhitectura rustică sau cea modernă.

Amenajarea curții cu piatră: decorațiuni recomandate

Dacă îți dorești ca spațiul din jurul casei tale să se transforme într-un micuț colț de Rai, atunci ai nevoie și de câteva decorațiuni pentru grădină. Iată către ce elemente îți poți îndrepta atenția ca să păstrezi aspectul natural pe care îl vei obține prin amenajarea grădinii cu pietre decorative.

Fântână decorativă Buddha cu LED, 40 cm

Fântânile decorative înfrumusețează orice curte cu aspectul lor inedit. Confecționată din polipropilenă și cu o dimensiune de 40x30x24 cm, această fântână decorativă Buddha cu LED poate fi amplasată în orice colț al curții. Este un ornament deosebit, care contribuie la crearea unui ambient plăcut în curte și care se potrivește perfect cu piatra naturală. Granitul este unul dintre materialele des utilizate pentru amenajarea fântânilor arteziene. Dacă te-ai decis să-l alegi pentru amenajarea curții cu piatră naturală, atunci poți opta și pentru o mică fântână decorativă ca să completezi tabloul din grădină.

Suport flori pentru grădină, ulcior cu broscuță, 35 cm

Curtea ta va fi minunată dacă alegi să folosești suportul de flori pentru grădină ulcior cu broscuță. Se asortează perfect cu piatra naturală, ba chiar poate fi amplasat pe lângă aleile amenajate cu pietriș sau piatră de râu. Confecționat din oxid de magneziu, acesta este unul dintre acele suporturi de flori potrivite pentru stilurile rustic și tradițional, fiind mai ușor de integrat într-o astfel de amenajare.

Ghiveci Sahara maro rezistent la îngheț și UV, 33 cm

La amenajarea curții cu piatră naturală este esențial să iei în considerare și amplasarea în grădină a unor ghivece. Acestea vor înveseli spațiul exterior și vor scoate în evidență orice loc în care vor fi puse. Un produs deosebit, care se asortează cu multe tipuri de piatră naturală, este ghiveciul Sahara. Rezistent la îngheț și la razele ultraviolete ale soarelui, ghiveciul are un design inedit și este disponibil pe mai multe variante de culoare.

Suport lumânare, 18 cm

Suporturile de lumânări pentru grădină sunt perfecte pentru amenajarea curții. Sunt produse decorative, cu un aspect contemporan, tradițional/rustic sau modern, care pot fi folosite pentru a-i da spațiului exterior un plus de stil. Acest minunat suport de lumânare creează un ambient perfect pentru petrecerea unor momente relaxante într-o curte superbă, decorată și cu piatră naturală.

Decorațiune grădină cu încărcare solară, 16 cm

Atunci când îți amenajezi curtea cu piatră naturală poți opta și pentru amplasarea unor figurine în grădină. În cazul în care îți dorești o curte plină de culoare folosește această decorațiune de grădină cu încărcare solară. Are o formă plăcută și este foarte practică la lăsarea serii deoarece poate lumina aleea ori poate scoate în relief o anumită parte a curții.

Idei pentru amenajarea curții cu piatră

Amenajarea curții cu piatră naturală prezintă avantajul că poate conferi volum reliefului, având și un puternic aport decorativ. Orice grădină poate căpăta un aspect spectaculos doar prin simpla asociere a gazonului, florilor și arbuștilor ornamentali cu pietre de râu mai mari, așezate strategic, din loc în loc. Indiferent de dimensiuni, curtea ta poate fi transformată într-un spațiu fermecător, fără o investiție financiară prea mare. Vezi în continuare câteva idei utile pentru amenajarea curții cu piatră naturală:

Creează cu pietriș decorativ unele forme geometrice

Există o mulțime de variante pentru amenajarea curții cu pietriș, însă dacă nu vrei ca acest tip de piatră naturală să iasă foarte mult în evidență, folosește-l pentru forme geometrice. Dacă ai gazon în curte, realizează încadraturi sub formă de pătrat sau cerc în jurul copacilor sau arbuștilor ornamentali. Astfel, vei crea un contrast deosebit între verdele crud al ierbii și albul sau cremul pietrișului decorativ.

Combină mai multe tipuri de piatră naturală

Dacă îți plac mai multe tipuri de piatră naturală și nu știi pe care să le alegi pentru amenajarea curții, încearcă să le combini între ele. De exemplu, peste o alee presărată cu pietriș decorativ poți plasa plăci din travertin, care să nu fie lipite între ele. Sau, dacă vrei să creezi o potecă doar cu plăci mai mari de piatră naturală, atunci decorează marginile cu pietriș.

Totodată, poți decora locul pentru relaxare, unde amplasezi mobilierul pentru exterior, cu plăci de piatră naturală, iar în rest să faci poteci din pietriș sau piatră de râu.

Realizează alei de tipul „pașilor japonezi“

Dacă vrei ca grădina ta să fie cât mai simplă și să aibă un aspect curat, ordonat și îngrijit, folosește dale de ardezie din loc în loc pentru realizarea unor alei de tipul „pașilor japonezi“. În acest fel, gazonul va putea crește în voie, iar curtea nu va fi încărcată cu prea multă piatră naturală.

Optează pentru o grădină stâncoasă cu pârâu

În cazul în care ai o curte mare și vrei să obții un decor impresionant, poți realiza o grădină stâncoasă folosind tot felul de pietre mari. Ca să-i adaugi o caracteristică aparte, utilizează piatră de râu ca să amenajezi și un mic iaz sau chiar un pârâu cu o cascadă minusculă.

Umple gabioane cu piatră naturală

Acestea pot sta la baza realizării multor obiecte decorative de grădină. Umple gabioane de diverse dimensiuni cu piatră naturală, iar deasupra poți planta flori sau arbuști ornamentali, ca într-un ghiveci uriaș.

 

Amenajarea curții cu piatră naturală îți va transforma spațiul exterior într-unul plin de personalitate, în care domină o atmosferă unică. Fie că alegi să delimitezi gazonul sau straturile de flori cu piatră decorativă, să creezi alei ori grădini japoneze, pune-ți imaginația la încercare și folosește acest material deosebit ca să obții aranjamente de care te poți bucura pe tot parcursul anului.


Lasa un comentariu
Nu exista opinii la acest produs