Amenajarea grădinii: ghid complet pentru începători și nu doar

Grădina este locul pe care îl poți transforma într-un adevărat colț de rai, cu puțină creativitate și imaginație. Îți dorești să ai un loc de refugiu și o oază de liniște în care să te poți bucura de timpul petrecut alături de familie și prieteni? În acest spațiu, te poți delecta cu prospețimea unor dimineți de vară, parfumul florilor, frumusețea plantelor naturale, umbra copacilor și îți poți crea propria zonă de relaxare, chiar în confortul curții tale. Dacă și tu ai aceleași dorințe în legătură cu spațiul curții tale, te ajutăm cu idei sub forma unui ghid complet pentru începători. 

Posibilitățile de amenajare a grădinii sunt infinite, indiferent de spațiul de care dispui, de forma grădinii, de stilul de amenajare, de scop sau de elementele de decor alese pentru a înfrumuseța acest spațiu. Dacă vrei ca frumosul și utilul să-și dea întâlnire la tine în grădină, parcurge ghidul nostru și creează-ți un spațiu de vis în care să te răsfeți! 

Amenajează grădina în funcție de dimensiuni și formă 

Amenajarea grădinii este, de regulă, una destul de facilă dacă beneficiezi de un spațiu mare. Și, pentru a crea zona de vis mult visată, trebuie să ai în vedere ca piesele de mobilier și decorațiunile alese să fie în concordanță cu suprafața grădinii. În cazul unei grădini de mici dimensiuni, ideal ar fi să acorzi o atenție deosebită detaliilor pentru a obține un spațiu frumos și funcțional, fără a-l supraîncărca. 

Cum amenajezi o grădină mică?

Într-o grădină de suprafețe mici este foarte importantă dimensiunea ariei totale a acesteia, atât pentru alegerea mobilierului, cât și a elementelor decorative. În cazul suprafețelor reduse, o idee bună ar fi să optezi pentru un mobilier de exterior făcut pe comandă, care să se încadreze perfect în decor și care să inducă efectul de armonie și echilibru. 

În amenajarea grădinii mici este bine să nu folosești prea multe stiluri de amenajare, ci, să te rezumi la maxim două, care să se completeze perfect. În ceea ce privește decorațiunile pentru grădină, și aici trebuie să ai grijă la dimensiuni, pentru a nu încărca inutil spațiul. 

Cum amenajezi o grădină mare?

Chiar dacă ai un spațiu generos pentru amenajarea grădinii, este bine să alegi obiectele de decor în așa manieră încât să nu aglomerezi spațiul. În fond, grădina trebuie să fie zonă aerisită și nu un amalgam de piese de mobilier sau elemente de decor! 

De asemenea, așa cum se întâmplă și în amenajarea unei grădini micuțe, corpurile alese trebuie să aibă același stil de amenajare cu al grădinii, pentru o imagine de ansamblu echilibrată. Desigur, într-o grădină mare, piesele de mobilier pot fi alese fără a te limita la o anumită dimensiune sau la un număr limitat de obiecte. 

Amenajarea unei curți pătrate 

O curte pătrată este destul de ușor de amenajat, indiferent dacă e mare sau mică. Specialiștii în design exterior sunt de părere că spațiile pătrate oferă oportunități nelimitate de amenajare datorită simetriei, iar armonia poate fi obținută destul de ușor, dacă dai dovadă de imaginație și creezi un centru de interes al grădinii. 

Amenajarea unei grădini dreptunghiulare 

O grădină dreptunghiulară este mai greu de amenajat și este recomandat să acorzi atenție obiectelor decorative, pentru a nu aglomera spațiul. Atâta vreme cât vei ține cont de confort și de funcționalitate, cu siguranță, vei reuși să creezi un spațiu armonios prin delimitarea zonelor din grădină.  

Cum îți amenajezi grădina în funcție de stil?

Stilul pe care îl alegi pentru amenajarea grădinii este cel care definește preferințele personale ale proprietarului. De regulă, stilul de amenajare al locuinței este un punct de plecare important în alegerea modului în care îți vei decora oaza de relaxare din curte. Vizualizează imaginea de ansamblu, gândește-te la piesele de mobilier și elementele decorative pe care ți le dorești în grădină, după care, poți defini stilul de amenajare al grădinii în funcție de aceste detalii estetice. 

Amenajarea unei grădini în stil rustic

Stilul rustic este definit de elementele simple, inspirate din natură. Dacă dorești o astfel de amenajare, optează pentru elemente din lemn și piatră, plante decorative în ghivece simple și piese de mobilier din lemn masiv. 

Cum amenajezi o grădină în stil chinezesc? 

Multe persoane adoptă stilul chinezesc feng shui în amenajarea grădinii, stilul în sine simbolizând armonia, liniștea și pacea. Dacă vrei să-ți amenajezi grădina astfel, optează pentru elemente din piatră, mici fântâni decorative sau cascade care să definească, într-un mod estetic, interiorul grădinii tale. 

Amenajarea grădinii în stil japonez

Vrei să abordezi stilul japonez în amenajarea grădinii? Ține cont de faptul că grădina amenajată în stil japonez se mai numește și grădina ZEN, fiindcă oferă un efect calmant și o stare de relaxare completă, chiar și într-un spațiu mic. Alege plante verzi, pietre, fântâni cu apă, figurine și decorațiuni din mozaic și vei fi și tu ZEN.

Stilul franțuzesc în amenajarea unei grădini

Dacă vrei să aduci stilul francez în amenajarea grădinii, alege scaune de răchită, canapele în culori pastelate, plante agățătoare, lavandă, arbuști pitici și elemente din piatră naturală. Cu toate aceste elemente, să nu te miri dacă te vei simți ca într-un castel de pe Valea Loarei. 

Cum amenajezi o grădină în stil englezesc? 

Stilul englezesc de amenajare se va potrivi oricărei grădini, indiferent de dimensiunile acesteia. O grădină englezească este caracterizată prin multitudinea de flori și plante, dar, și prin aerul ușor sălbatic. Mulțimea de plante perene, arbuști și flori oferă spațiului o abundență și o stare de bine, așa că, dacă elementele definitorii ale acestui stil te reprezintă, nu ezita să-ți amenajezi grădina așa. În plus, există o mulțime de suporturi de flori care să-ți înfrumusețeze și mai mult spațiul! 

Stilul mediteranean în amenajarea grădinii 

Vrei să aduci aerul Mediteranei la tine în grădină? Atunci adoptă stilul mediteranean în amenajarea grădinii prin piese albe de mobilier din lemn și elemente decorative în nuanțe de albastru marin. Plantele decorative verzi sau jardinierele cu flori colorate sunt și ele elemente pe care trebuie să le integrezi în decorul grădinii dacă vrei să te simți ca în vacanțe.

Amenajarea grădinii în stil minimalist 

Dacă ai o grădină de dimensiuni mici, stilul minimalist este cel care se potrivește cel mai bine. Liniile fine, spațiul aerisit, plantele verzi și pietrele naturale cu finisaje perfecte sunt elemente care definesc minimalismul într-o grădină, așa că nu ezita să încadrezi și tu aceste detalii în curtea ta.

Cum amenajezi grădina în stil vintage?

Stilul vintage este definit prin elemente de decor vechi, plante lăsate să crească la voia întâmplării, dar, și detalii din lemn, cărămidă, alamă și fier. Optează și tu pentru piese de mobilier din lemn însoțite de materiale textile, plante agățătoare, pavaje din piatră naturală și elemente de decor ușor învechite, dacă vrei să aduci un aer vintage în oaza ta de relaxare. Chiar și câteva suporturi de lumânări pentru grădină sunt o alegere excelentă în acest decor! 

Alegerea decorațiunilor pentru grădină

Așa cum am stabilit anterior, elementele de decor trebuie alese în funcție de stilul grădinii. Ghivecele de flori, jardinierele, piesele de mobilier, plantele agățătoare, ghirlandele, lumânările de grădină, lampadarele, pernele decorative, statuetele, fântânile sau cascadele se vor alege în concordanță cu stilurile de amenajare menționate mai sus. 

În timp ce ghivecele de flori se vor potrivi de minune într-o grădină în stil englezesc sau mediteranean, plantele agățătoare și pernele decorative se vor încadra perfect în stilul vintage. Statuetele și cascadele sunt reprezentative pentru grădinile feng-shui sau cele amenajate în stil japonez și lista poate continua. Ține cont de aceste detalii și optează pentru elemente decorative care să reprezinte conceptul definit prin amenajarea grădinii tale!

Amenajarea unei grădini cu flori 

Fie că optezi pentru o grădină cu flori din abundență, fie că alegi o grădină mai sălbatică, tot vei avea parte de una dintre cele mai frumoase priveliști. De regulă, amenajarea unei grădini micuțe se completează prin folosirea unor jardiniere verticale, fie pe gard, fie pe un perete al casei, pentru a continua imaginea de ansamblu a florilor plantate pe pământ. 

În funcție de stilul de amenajare abordat, poți opta chiar și pentru jardiniere din trunchiuri de copaci, ghivece răsturnate, plante cățărătoare, plantate pe suporturi decorative pentru grădină sau cele mai diverse alte suporturi pentru grădina cu flori.    

Amenajarea unei grădini cu legume  

Dacă amenajarea unei grădini cu flori are un efect estetic armonios, grădina cu legume este o adevărată sursă de sănătate pentru tine și familia ta. Indiferent de dimensiunile curții tale, ai ocazia să te bucuri în fiecare zi de legume proaspete și de mâncăruri gustoase. Ce presupune amenajarea unei grădini cu legume? În primul rând, un loc adecvat, acesta fiind esențial pentru dezvoltarea plantelor. Acordă atenție și particularităților solului, deoarece, o grădină pentru legume are nevoie de un sol nisipos. 

Înainte de plantare, solul trebuie pregătit în acest sens, ulterior, fertilizat. Alege, apoi, semințe de grădină cu soiurile de legume pe care dorești să le plantezi și ține cont să plantezi legumele perene separat față de cele anuale sau bienale. Pentru a te bucura de cea mai rodnică grădină cu legume, ai grijă să folosești ustensile potrivite, să rotești și să uzi, regulat, culturile de legume și să elimini buruienile. Mereu.  

Pomii fructiferi, o alegere isteață

Vrei să ai parte de fructe proaspete, pe care să le culegi din curtea ta? Ce ai spune să-ți pui în grădină și câțiva pomi fructiferi? Ei bine, trebuie să știi că pomii fructiferi se plantează, de regulă, în perioada de repaos vegetativ, perioadă care, la noi, coincide cu luna octombrie. Plantarea pomilor în acest sezon favorizează prinderea rădăcinilor. Chiar și primăvara este o perioadă potrivită, așa că nu o ocoli.

Pentru început, va trebui să alegi terenul și să sapi gropi pentru a pune puieții. Fasonează-le rădăcinile și scufundă-le într-un amestec de pământ, compost și apă și apoi, pune pomișorii în gropi. Acestea trebuie să fie la o distanță mai mare de 3,5 m, indiferent că este vorba despre meri, peri, piersici, vișini, caiși, pruni, cireși sau nuci. 

Sperăm că acest ghid de amenajare a grădinii ți-a fost de folos și că vei reuși, ținând cont de sugestiile noastre, să-ți transformi grădina într-un loc de poveste. Fie că alegi să-ți amenajezi grădina în stilurile menționate, fie că optezi pentru o grădină de flori, legume sau pomi fructiferi, suntem convinși că rezultatele îți vor aduce o satisfacție imensă, din toate punctele de vedere! 

Lasa un comentariu
Nu exista opinii la acest produs