Masa festivă de Paște: Idei de organizare și decorare

Masa festivă de Paște reprezintă ocazia perfectă pentru a-i aduna pe toți cei dragi laolaltă. Este o perioadă plină de armonie și voie bună, cu o semnificație religioasă profundă, în care oamenii celebrează frumusețea vieții. Fără îndoială, cu toții stabilim un meniu pentru o masă festivă în familie în care vedetele sunt ouăle încondeiate, cozonacul, pasca și friptura de miel. Bucatele tradiționale sunt pregătite cu sârg, după rețete alese, însă trebuie să avem în vedere și complimentarea lor cu un aranjament pe măsură. De la aranjarea tacâmurilor pe masă până la accesorii și decorațiuni, totul trebuie să fie impecabil dacă vrem să ne răsfățăm musafirii sau pe noi cu tot ce este mai bun și mai frumos. Ca să-ți venim în ajutor, ți-am pregătit câteva idei deosebite de organizare și decorare a mesei de Paște.

Lucruri de care să ții cont pentru aranjarea unei mese festive

Dacă te gândești că procesul de aranjare a mesei festive este unul dificil și protocolar, află că regulile nu au fost făcute ca să creeze confuzii. Dimpotrivă. Odată ce afli cum se așază tacâmurile la masă sau ce pahare se folosesc, îți va fi foarte ușor să te pregătești pentru sărbători, evenimente și alte ocazii deosebite. Iată de ce trebuie să ții cont pentru aranjarea unei mese festive:

Tacâmuri

Aranjarea tacâmurilor pe masă ține de câteva reguli simple. Unul dintre aspectele esențiale pe care trebuie să le ai în vedere încă de la bun început este acela că pe masă nu se pun niciodată mai mult de trei tacâmuri de același fel. Dacă se vor servi mai multe preparate culinare sau consideri că sunt necesare tacâmuri în plus, așază-le pe o măsuță de serviciu ca să le poți aduce pe masă când va fi nevoie de ele. Mai departe, urmează aceste sfaturi:

  • așază furculițele în partea stângă, iar în dreapta, lingurile și cuțitele;

  • ai grijă să pui furculițele cu dinții în sus, în ordinea folosirii lor, începând de la stânga spre dreapta: furculița pentru antreu, apoi furculița dedicată felului principal și, după caz, furculița pentru pește sau salată;

  • așază cuțitele cu marginea tăioasă spre interior, la fel, în ordinea folosirii lor: cuțitul pentru primul fel de mâncare, pentru pește, de desert. Dacă există și cuțit pentru unt, pune-l pe farfuria pentru pâine;

  • pune lingura pentru supă în dreapta cuțitului de pește, cu partea adâncă în sus, iar lingurița pentru desert deasupra farfuriei, cu partea adâncă spre stânga.

Număr de invitați

Fie că organizezi masa festivă de Paște, fie că este vorba despre un alt eveniment, trebuie să cunoști numărul de invitați. În funcție de cei care vor fi prezenți, poți stabili întregul decor. Lucrurile sunt mai simple când trebuie să așezi masa pentru mai puțin oameni și devin ceva mai complicate atunci când numărul acestora crește. Pentru un grup mai mare de participanți, trebuie să asiguri spațiu suficient la masă astfel încât fiecare să se simtă confortabil.

Meniu

Ia în considerare tipul preparatelor culinare și numărul felurilor de mâncare ce vor fi servite. De exemplu, dacă servești pește sau supă, de pe masă nu trebuie să lipsească tacâmurile specifice. Meniul este important și pentru cum se aranjează masa festivă sau mai bine-zis pentru alegerea metodei de servire. Poate fi vorba, de exemplu, despre servire standard, bufet ori servirea de pe platouri mici.

Locul unde este așezată masa

În general, este important să iei în considerare un decor pentru masa din living ori dining. În caz că este vorba despre masa de Crăciun, aceasta se amplasează în camera de zi pentru că aici este bradul împodobit și cadourile pentru oaspeți. Dar dacă iei în considerare masa festivă de Paște, ea poate fi așezată chiar și în bucătărie, pe terasă sau în aer liber, dacă vremea este frumoasă și permite acest lucru. Trebuie să ții cont unde și cum se așază masa deoarece spațiul ambiental sau meniul exterior contribuie decisiv la aranjament.

Tematică

Alege un stil de decorare a mesei festive în funcție de preferințele tale ori de evenimentul sărbătorit. Pentru masa festivă de Paște, te poți gândi la un design tradițional, inspirat din culorile naturii, sau la elemente specifice sărbătorii, precum flori, iepurași sau ouă roșii.

Idei pentru decorarea mesei de Paște

Dacă vrei să-ți impresionezi musafirii sau chiar și membrii familiei, încearcă să aranjezi o masă festivă de Paște care să emane un aer de sărbătoare. Poți evidenția tradițiile românești sau din contră, să ai o masă aranjată cât mai elegant. În situația în care ai nevoie de puțină inspirație, descoperă mai departe câteva idei creative pentru decorarea mesei de Paște.

Optează pentru un aranjament rustic


Înlocuiește platourile clasice din porțelan cu suporturi rustice pentru farfurii  sau plăci din lemn. Dacă te gândești la o masă festivă de Paște în aer liber, nu uita că aranjamentele florale sunt perfecte pentru înfrumusețarea decorului. Folosește vaze transparente ori recipiente cu aspect rustic, în care să pui atât flori colorate cât și frunze sau plante verzi. Ca decorațiuni pentru masa festivă, ouăle monogramate ori o coroniță deosebită merg de minune într-un astfel de decor.

Transformă ouăle în decorațiuni pentru masa festivă

Ia în considerare un aranjament simplu și delicat

Sărbătoarea Paștelui este considerată cea mai importantă pentru creștini. Dacă vrei să te bucuri mai mult de aspectul religios al acestui eveniment, mizează pe o masă festivă simplă, dar elegantă.  

Mizează pe un decor cu flori artificiale

Tematica pentru masa festivă de Paște trebuie să fie una veselă și plină de culoare. Florile artificiale sunt ideale pentru un decor creativ, deoarece pot fi folosite pentru a realiza buchete diferite. Alege nuanțe delicate, accesorii speciale și cât mai multe tipuri de flori diferite.

Folosește flori de primăvară

Este anotimpul renașterii, așa că așază pe masa festivă de Paște flori de primăvară. Acesta este un detaliu plin de culoare, vioi și pastelat, care scoate în evidență faptul că întreaga natură revine la viață după sezonul rece. Zambile, narcise, lalele, toate aceste minunății nuanțează decorul și îl fac fermecător.

Înfrumusețează masa festivă de Paște cu lumânări

Pe lângă nuanțe delicate și vii, sărbătorile pascale înseamnă și lumină sfântă. Pentru a celebra această minunată sărbătoare, alege unele dintre cele mai prețioase decorațiuni pentru casă: lumânările. Acestea reușesc să ofere rafinament oricărui loc și să creeze o atmosferă caldă, senină și primitoare.

Adaugă ornamente și figurine tematice

Iepurași, fluturași, flori, ouă sub diferite forme, coșulețe sau alte tipuri de ornamente pot crea o atmosferă plăcută de Paște. Optează pentru tot ceea ce consideri că se potrivește stilului de decor ales, însă ai grijă să nu încarci excesiv masa festivă de Paște.

Aranjează masa cu accesorii festive

Este sărbătoare și trebuie să te pregătești pe măsura evenimentului. Pe lângă aranjamentele specifice Paștelui, folosește o veselă potrivită, dar și textile rafinate sau colorate. Farfuriile cu imprimeuri interesante, șervețelele de masă inedite, suporturile de farfurii ingenioase, paharele de cristal ori tacâmurile aurii pot scoate întregul decor în evidență.


Masa festivă de Paște trebuie să transmită emoție, jovialitate și bucurie. Pune-ți imaginația la încercare și impresionează-ți musafirii cu un decor original, în culori pastelate și plin de flori. Cu siguranță, rezultatul va fi unul wow!


Lasa un comentariu
Nu exista opinii la acest produs