13 moduri să decorezi festiv masa de Crăciun

Ocaziile speciale și extrem de importante, așa cum sunt sărbătorile de iarnă, îți oferă cel mai bun prilej de a organiza o masă festivă pentru toți cei dragi. Fără îndoială, nimic nu este mai plăcut de Crăciun decât să petreci alături de familie și prieteni, lângă bradul frumos împodobit și jur-împrejurul unei mese pline cu bucate alese, într-o casă în care domină armonia și veselia! Vorbim de multă emoție, bucurie, cadouri și bună-dispoziție, dar nu trebuie să pierzi din vedere și aranjamentele special concepute pentru Crăciun. În semn de respect și curtoazie pentru invitații tăi, pregătește un decor impresionant, care să complimenteze gustul preparatelor culinare. Dacă ai nevoie de inspirație, descoperă mai departe câteva idei pentru masa de Crăciun ce îți pot fi de folos ca să creezi o adevărată operă de artă.

Reguli de aranjare a mesei de Crăciun

Iei în calcul o mulțime de preparate speciale pentru masa de Crăciun, ca să-ți surprinzi oaspeții cu tot ce este mai bun? Ai grijă să știi și care sunt principalele reguli de aranjare a mesei. Chiar dacă pare simplu, trebuie să te asiguri că vei face o impresie bună și că nu omiți nici un detaliu important mai ales că, pe lângă elementele obișnuite, masa va fi încărcată și cu decorațiuni de Crăciun. Iată ce nu trebuie să ignori când iei în calcul aranjarea mesei festive:

  • tacâmurile se așază în ordinea în care vor fi folosite;

  • furculițele se pun în stânga farfuriei, iar cuțitele și lingurile în dreapta;

  • furculița/lingura pentru desert se vor așeza deasupra farfuriei;

  • lingura trebuie să fie orientată spre stânga, furculița se pune cu dinți spre dreapta, iar cuțitul cu partea tăioasă spre interior;

  • paharele se plasează deasupra farfuriilor, dar în partea dreaptă;

  • șervețelele se așază sub furculițe sau în suporturi speciale;

  • în partea stângă, deasupra farfuriei principale, se pun farfuriile pentru pâine și unt;

  • pune pe masă paharul de apă în dreptul cuțitului principal, pe cel de vin alb în dreapta acestuia și paharul de vin roșu în fața lor.

Idei pentru o masa de Crăciun festivă

Conceptul de decorare a mesei își are originile în Evul Mediu. Nobilii se puteau bucura de un aranjament special, masa fiind construită pe suporți din lemn și cu scânduri deasupra, acoperită cu o lână brodată. Aceasta se așeza lângă perete, în cea mai mare încăpere, într-un loc unde să poată fi admirată de către toți cei care participau la festin.

Lucrurile au evoluat, iar astăzi masa de Sărbători se aranjează în feluri inedite, pentru a simți pe deplin spiritul Crăciunului. Dacă îți dorești un design spectaculos, așa cum cauți moduri ingenioase de a decora brazii pentru această ocazie deosebită, trebuie să apelezi și la anumite idei pentru masa de Crăciun. Vezi mai departe ce trebuie să iei în considerare la aranjarea mesei festive.

Alegerea tematicii în funcție de culoare

Crăciunul este o sărbătoare plină de culoare. De altfel, este singura dată când poți să combini modele de decorațiuni care îi vor încânta pe toți cei din familie, elemente colorate, textile diferite și o mulțime de accesorii de brad. Totuși, încearcă să nu folosești decât două sau cel mult trei culori la aranjarea mesei festive și a casei, în general. Iată nuanțe și idei pentru masa de Crăciun:

Roșu și alb

Dacă preferi o cromatică armonioasă, simplă, tipică, dar în același timp foarte elegantă, ia în calcul un decor pentru masa de Crăciun în alb și roșu. În situația în care în locuința ta se găsește deja foarte mult alb, îți va fi foarte ușor să aduci o pată de culoare. În plus, roșul este o culoare specifică acestei sărbători, iar foarte multe decorațiuni pentru masa de Crăciun se găsesc în această nuanță. Prin urmare, ai de unde alege. Se spune că roșul provine de la mărul biblic, de aceea, a rămas una dintre cele mai folosite culori pentru aranjarea mesei de Crăciun.

Alb ca zăpada

Pace, lumină, puritate, albul te duce cu gândul la sărbătoare, dar și la curățenie și rafinament. Atunci când cauți idei pentru masa de Crăciun, în mod sigur nu vei da greș cu un aranjament all white. De la fața de masă și până la farfurii sau alte accesorii, totul poate fi alb ca zăpada, mai ales dacă în restul casei ai folosit deja și alte culori.

Roșu și verde

În cazul în care preferi stilul tradițional, alege combinația clasică de roșu și verde. Aceste culori puternice și contrastante sunt potrivite pentru Crăciun și reprezintă o alegere potrivită mai ales în casele unde sunt și copii.

Pentru un impact vizual puternic, folosește o față de masă roșie și completează decorul cu alte accesorii în nuanțe de verde. De pildă, la aranjarea mesei cu șervețele ai grijă ca acestea să fie verzi, pentru a completa cu succes roșul puternic.

Auriu și argintiu

Pentru un decor de masă cu adevărat rafinat, în spiritul Sărbătorilor, folosește auriu și argintiu. Atenție, însă! Aceste nuanțe ies foarte ușor în evidență, așa că este de preferat să le utilizezi pentru obiecte mai mici. Spre exemplu, poți pune pe masă suporturi de lumânări, globuri, lumânări sau felinare ca să creezi un decor de poveste.

Alb și albastru

Când te gândești la peisajele de iarnă, prima nuanță care îți vine în minte este albul. Însă, cum un tablou de iarnă deosebit are două culori–albul zăpezii împreună cu albastrul cerului–poți folosi și nuanțe de albastru pentru aranjarea mesei de Crăciun. Această combinație este perfectă pentru un aranjament minimalist și foarte elegant. Așadar, pornește de la o față de masă albă și continuă cu farfurii, șervețele și pahare în nuanțe de albastru ca să obții un rezultat magic.

Alb și nuanțe neutre

În situația în care te regăsești în stilul modern și vrei să pui acest concept în practică și pentru masa de Crăciun, asociază albul cu nuanțe neutre. Alb și maro este o alegere sofisticată, care te duce cu gândul la un peisaj din natură. Optează pentru un produs textil în culori deschise, cu motive florale fine și creează un contrast cu elementele de pe masă, respectiv veselă, pahare și decorațiuni.

Alegerea tematicii în funcție de stilul decorativ

Poate iei în considerare aranjarea mesei ca bufet suedez sau îți dorești o abordare mai interesantă în ceea ce privește tematica evenimentului. Cu siguranță, un aranjament deosebit nu ține doar de aranjarea tacâmurilor pe masă, ci se referă și la un decor care poate avea legătură sau poate fi în contrast cu designul casei.

Stilul rustic

Una dintre cele mai bune idei pentru masa de Crăciun este abordarea rustică. Nu este un aranjament dificil de creat fiindcă se pune accent pe conexiunea cu elementele naturale.

Folosește ghirlande și coronițe, pune câteva ghivece cu brăduți pe masă și completează decorul rustic cu o figurină, poate chiar în formă de ren.

Stilul clasic

Este perfect pentru aranjarea mesei festive deoarece poți menține o notă elegantă cu privire la fața de masă, veselă, tacâmuri și decorațiuni. Nuanța predominantă a amenajării clasice este albul, iar pentru a adăuga o pată de culoare se pot folosi mici decorațiuni roșii, aurii sau argintii. Mizează pe o față de masă albă, clasică, farfurii albe și fără încrustații decorative, tacâmuri din inox, un suport de lumânări argintiu sau tot din inox și pahare simple din cristal.

Stilul modern

Extrem de originală și surprinzătoare, amenajarea modernă poate fi una dintre acele idei pentru masa de Crăciun pe care o poți lua în considerare dacă vrei să ieși complet din tipare. Pune accent pe culorile metalice frumos combinate cu nuanțe tari de verde, mov, albastru ori chiar negru; folosește farfurii colorate, pahare cu aspect metalic și tacâmuri din inox; la final, încheie cu decorațiuni viu colorate în stil modern.

Stilul vintage

Masa de Crăciun aranjată ca odinioară poate avea un aer unic și sofisticat. Pregătește-le invitaților tăi o adevărată călătorie în timp cu ajutorul unor vase, platouri și boluri mai vechi. Florile artificiale sunt potrivite acestui stil, însă te poți ajuta și de flori naturale, plante, lumânări, fructe, bomboane sau acadele, ca să obții un decor vintage absolut fermecător.

Alegerea decorului în funcție de invitați

Crăciunul este considerat cea mai frumoasă sărbătoare din an. Atmosfera de veselie, casa împodobită și masa festivă de Crăciun fac totul special. Prin urmare, este un moment numai bun de a sărbători împreună cu familia, rudele și prietenii. Ce idei pentru masa de Crăciun trebuie să iei în considerare în funcție de numărul invitaților. Avem câteva recomandări utile:

  • Masa pentru familie

Chiar dacă preferi să te bucuri de sărbătorile de iarnă în sânul familiei, nu înseamnă că nu trebuie să aranjezi o masă festivă.

Alege un decor minimalist, cu doar câteva ornamente de bun gust, veselă frumoasă și multe bunătăți tradiționale.

  • Masa pentru un număr redus de persoane

Sunt persoane care transformă Crăciunul într-o sărbătoare pentru familia extinsă, așa că, dacă vei găzdui mai multe persoane la masa de Crăciun, amenajarea ei poate fi mai diversificată. Folosește vase și accesorii practice, așază pe masă farfuria de serviciu pentru eficientizarea spațiului și pune șervețele din material textil, de preferat cuprinse cu inele colorate, în ton cu decorul festiv.

  • Masa pentru invitați numeroși

Fiind vorba despre o petrecere în toată regula, poți lua în calcul aranjarea mesei ca bufet suedez. Astfel, toată lumea va avea acces la preparatele special pregătite pentru Crăciun. Ai grijă să schimbi aerul formal al mesei cu unul mai degajat. Nu trebuie să-ți lipsească decorațiunile, însă poți lua în considerare și o veselă deosebită, ușor de folosit de invitați.

 

Acestea sunt doar câteva idei pentru masa de Crăciun pe care le poți avea în vedere ca să transformi totul într-o adevărată operă de artă. De preferat ar fi să dai frâu liber imaginației și creativității ca să poți crea un decor plin de magie și o masă festivă memorabilă.


Lasa un comentariu
Nu exista opinii la acest produs