Povestea lui Moş Nicolae – Daruri frumoase tuturor copiilor

Vine Moş Nicolae!

Povestea lui Moş Nicolae…

Ziua de 6 decembrie este ziua Sfântului Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinţi ai noștri. După cum se știe, cu o seară înainte, pe 5 decembrie, copiii îşi lustruiesc ghetuţele. Și îl aşteptă pe Moş Nicolae care va trece pe la ei să le aducă celor cuminţi daruri, iar celor neascultători o nuielușă…

Daruri

Povestea spune că în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moş Nicolae vine la geamuri, vede copiii care dorm şi dacă sunt cuminţi, le lasă dulciuri şi alte daruri în ghetuţe. El nu se arată niciodată, iar povestea darurilor aduse pe furiş copiilor în această noapte a început acum foarte mult timp.

Una dintre cele mai cunoscute povești este legenda celor trei surori, fetele unui nobil sărac pe care Nicolae le-a ajutat pe ascuns să își facă zestre. Se spune că atunci când fata cea mare a ajuns la vremea măritişului, Nicolae, care ajunsese deja prelat, a lăsat noaptea la uşa casei nobilului un săculeţ cu aur pentru ca fata sa se poată mărita. Fata mijlocie a crescut şi povestea s-a repetat. Dar pentru ca era curios de unde primește ajutorul în familia lui, atunci când a venit vremea măritişului pentru cea de-a treia, nobilul a stat de pază ca să afle cine este binefăcătorul fetelor. Se spune că l-a văzut pe Nicolae cum s-a urcat pe acoperiş şi a dat drumul unui săculeţ cu banuți de aur prin hornul casei direct într-o şosetă agăţată la uscat pe şemineu…

Tatăl fetelor l-a văzut pe Nicolae şi nu a putut ţine secretul, apoi a povestit mai departe despre isprava acestuia. De atunci oricine primea un cadou neaşteptat îi mulţumea lui Nicolae. În timp a apărut şi obiceiul agăţării şosetelor de şemineu pentru a fi umplute cu daruri, sperând ca Moș Nicolae le va umple cu daruri minunate.

Moș Nicolae este şi protectorul celor încercaţi de soartă, văduve, orfani şi al fetelor sărace care se mărită greu, iar cu copiii este generos şi le aduce daruri. Până în 1989, în perioada influenței ruse, regimurile comuniste (inclusiv în România) au încercat să-l substituie pe Moș Nicolae cu Moș Gerila, de la care multi dintre noi primeam daruri.

Povestea lui Moş Nicolae a rămas in istoria Sărbătorilor de Iarnă…

Datini și obiceiuri

În popor se crede că de Sfântul Nicolae aduce anotimpul Iarna. In această zi Mosul își scurtură barba sură și începe să ningă. El deschide sezonul Sărbătorilor de iarnă cu darurile pe care le aduce, pregatind ”terenul” pentru Moș Crăciun.

Nu sunt comentarii

Lasă un răspuns

Tastează și apasă Enter pentru căutare

Coș de cumpărături

Niciun produs în coș.