Idei de amenajare pentru o curte mică

Idei de amenajare pentru o curte mica: 15+ accesorii si decoratiuni moderne

Spațiul pe care îl ai la dispoziție în fața sau în spatele casei este extrem de important pentru odihnă și relaxare, chiar dacă are doar câțiva metri pătrați. Viața petrecută la curte aduce o mulțime de beneficii pentru tine și familia ta și îți poate oferi zilnic momente prețioase în care să poți uita de grijile și problemele de peste zi. Însă, pentru a te bucura din plin de toate aceste avantaje, trebuie să-ți realizezi un loc de poveste, cu rezultate pe măsura așteptărilor tale și relevante stilului tău de viață. Descoperă mai departe câteva idei de amenajare pentru o curte mică, idei care îți vor fi de ajutor la organizarea și decorarea spațiului într-o manieră cât mai potrivită.

Amenajarea unei curți mici: reguli de bază

Deși poate părea un proces simplu, amenajarea unei curți mici trebuie să țină cont de câteva reguli de bază care permit transformarea zone într-o oază de relaxare și desfășurarea anumitor activități recreative. Iată câteva abordări de amenajare pentru o curte mică:

Ia în considerare forma curții

Un criteriu la fel de important ca dimensiunea spațiului din jurul casei îl reprezintă forma sa. Poți crea în curte zone funcționale și practice, dar și locuri de joacă pentru copii sau pentru relaxare. Ei bine, chiar dacă reprezintă o adevărată provocare să pui la punct detaliile de amenajare pentru o curte foarte mică, dacă forma acesteia este pătrată, simetria și armonia se vor îmbina perfect. Curtea pătrată, indiferent de dimensiuni, este preferată fiindcă este ușor de amenajat. 

Nu e rău nici dacă ai o curte dreptunghiulară, însă trebuie să-i acorzi foarte multă atenție, ca să nu o aglomerezi. În acest sens, e necesar să ții cont de principii esențiale precum funcționalitate și confort.

Alege un stil de amenajare a spațiului Înainte de a începe procesul de amenajare pentru o curte mică, inspiră-te din principalele stiluri arhitecturale și de peisagistică. Arhitectura casei, dar și zona în care se află locuința ta sunt decisive pentru selectarea unui anumit tip de decor, însă îți poți canaliza atenția și pe preferințele personale.

Odată ales stilul de amenajare – rustic, englezesc, japonez, franțuzesc, modern, vintage, minimalist, mediteranean, etc., îți va fi foarte ușor să stabilești paleta cromatică, tipul pieselor de mobilier și materialele necesare sau să știi ce decorațiuni pentru grădină vei folosi. Asta va conduce la simplificarea procesului de amenajare.

Planifică designul peisagistic

În ansamblu, procesul de amenajare a unei curți mici are drept destinație doar câteva funcționalități foarte bine definite. Totuși, nu trebuie pierdut din vedere faptul că toate acestea contribuie la starea de bine. Prin urmare, ai grijă să delimitezi spațiile fixe–alei, foișor, terasă cu mobilier de grădină, sisteme de irigat și iluminat, loc de joacă pentru copii ori zonă pentru grătar–și apoi să treci la amenajarea peluzei, aranjamentelor florale sau plantarea arborilor. Chiar dacă vorbim despre un spațiu limitat, un bun plan de amenajare grădină în curte mică îți va permite să obții tot ceea ce îți dorești.

Stabilește finisajele potrivite

Materialele folosite pentru amenajarea unei curți mici au un rol vizual și funcțional foarte puternic, de aceea, trebuie alese cu multă atenție. Posibilitățile sunt multiple, dar este de preferat să optezi pentru finisaje moderne și rezistente în timp. Dacă îți dorești o amenajare de curte cu piatră poți utiliza dale, pavaj, pietriș ori beton amprentat. Gazonul este și el un finisaj foarte des întâlnit, extrem de practic și ușor de întreținut. Tot ce trebuie să faci e să te asiguri că finisajele sunt în concordanță cu stilul de amenajare și dimensiunea curții și că reușesc să creeze o imagine de ansamblu deosebită.

Evită construcțiile mari și întunecoase

Formele geometrice clare și colțurile ascuțite vor accentua dimensiunea redusă a terenului, iar construcțiile mari și întunecoase vor aglomera foarte mult spațiul. Fie că iei în considerare o amenajare pentru curte mică cu flori, fie că vrei o grădină multifuncțională, încearcă să obții zone cât mai aerisite, să creezi puncte focale și să folosești produse care să dea curții un aspect nobil.

Amenajarea unei curți mici în funcție de poziționare

În momentul în care te-ai decis să demarezi procesul de amenajare pentru o curte mică trebuie să ții cont și de locul în care aceasta este amplasată.

Amenajare curte interioară mică

Foarte mulți oameni au în spatele casei o mică porțiune de teren care reprezintă curtea interioară. Conceptul a fost împrumutat de la americani și englezi, cu gândul de a crea un spațiu intim, pentru petrecerea timpului liber, dar și un loc pentru depozitarea ustensilelor și a altor lucruri necesare într-o locuință.

Dacă ești în căutare de idei pentru amenajare curte interioară mică, ia în calcul o zonă pentru grătar, un loc unde să servești masa și un spațiu dedicat relaxării. Bineînțeles, tot aici va trebui să integrezi și partea de depozitare, ascunsă însă sub diferite elemente de decor pentru a oferi curții un aspect elegant.

Amenajare curte exterioară mică

Când vorbim despre curtea exterioară, ne referim la spațiul din fața casei, care poate avea dimensiuni variate. În situația unei curți mici, principala regulă este să ții cont de suprafața liberă pe care o ai la dispoziție și să transformi curtea exterioară într-un loc armonios și relaxant, care să nu fie încărcat cu tot felul de elemente nesemnificative, fără vreo utilitate anume.

Amenajarea cu flori a unei curți mici 

Dacă iei în considerare o amenajare de curte cu flori, poți organiza totul pe mai multe etaje, pentru a mări vizual spațiul. Prin crearea a două sau trei niveluri cu plante mici sau de dimensiuni medii, așezate în jardiniere, ghivece ori suporturi de flori vei da impresia că locul nu este prea aglomerat. Florile îmbogățesc și înfrumusețează peisajul, dar asta nu înseamnă că trebuie să ai prea multe culori în curte. De preferat ar fi ca nuanța dominantă să fie verdele și mai departe să alegi alte două culori, potrivite stilului de amenajare ales.

Amenajarea unei curți mici, dar cu piscină

Te atrage mai degrabă ideea de amenajare curte mică dar cu piscină? Ei bine, această tendință de amplasarea a unei oaze de relaxare în imediata vecinătate a casei poate fi luată în considerare chiar și în cazul unui spațiu limitat. Piscina nu trebuie să fie neapărat una foarte mare, ci doar să îndeplinească funcțiile de bază. De regulă, piscina construită în pământ este trainică și stabilă, însă destul de scumpă și dificil de realizat. În schimb, piscina supraterană este mai simplu de amenajată, iar cea mai ieftină variantă rămâne cea gonflabilă.

Amenajarea unei curți mici în pantă

Amenajarea unei grădini în pantă atrage după sine eforturi suplimentare pentru aranjarea terenului. Și, fără îndoială, ai nevoie de puțină inspirație dacă iei în calcul amenajarea pentru o curte mică în pantă. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să creezi terase și să pui pământ în straturi. Apoi, să înlocuiești aleile cu scări din pietre, dale sau lemn. Amplasează decorațiunile și aranjamentele florale în trepte, mai ample în partea de sus și gradat în jos. Grădina în pantă se amenajează cel mai bine prin trepte terasante, pentru care poți folosi materiale diferite care să dea impresia unui spațiu mai larg. Un design atrăgător poate fi obținut și prin amplasarea unor fântâni decorative sau a unor figurine deosebite printre plante și flori.

Amenajarea unei curți mici: 15+ decorațiuni moderne

Indiferent de dimensiuni, spațiul din exteriorul casei trebuie să fie decorat într-un mod confortabil, adaptat personalității tale. De la ghivece cu flori sau suporturi pentru lumânări de grădină și până la statuete, felinare ori lămpi, orice element decorativ va transforma procesul de amenajare a unei curți mici într-unul distractiv și foarte creativ. Nu trebuie să aglomerezi zona, ci doar să punctezi acolo unde este cazul ca să obții o curte unică. Iată câteva sugestii din care te poți inspira:

Măsuță în formă de frunză, din aluminiu

Estetică, dar și funcțională, această măsuță în formă de frunză inspiră simplitate și stil. Se potrivește de minune într-o curte mică deoarece are dimensiuni reduse și poate fi amplasată cu ușurință în orice loc.

Ghiveci pentru flori sub formă de săculeț din ceramică

Dacă iei în considerare o amenajare pentru curte mică rustică, atunci nu trebuie să-ți lipsească acest ghiveci pentru flori sub formă de săculeț. Confecționat din ceramică și cu dimensiuni de 17x17x14 cm, produsul se asociază perfect cu alte decorațiuni din grădină.

Fântână decorativă Buddha, cu LED

O superbă fântână decorativă Buddha, cu LED va înfrumuseța orice grădină. Este vorba despre un ornament fermecător, la modă și extrem de plăcut, dar în același timp și funcțional pentru că aduce puțină lumină în curte și face aerul mai răcoros.

Ghiveci flori găletușă model cu lavandă

În cazul în care preferi decorațiunile inedite, optează pentru un ghiveci de flori găletușă, model cu lavandă. Designul său superb va înfrumuseța grădina, iar ambientul general va fi unul de vis.

Ghiveci de flori elefant din ceramică

O amenajare cu un ghiveci de flori elefant din ceramică va da curții tale un aspect ludic. Această decorațiune are dimensiuni reduse (16x13x10 cm) și este disponibilă pe mai multe culori, astfel că poate fi utilizată cu succes pentru orice tip de curte.

Suport de flori pentru grădină broască țestoasă

Decorațiunile din ceramică sunt preferate adesea în curte pentru că sunt foarte rezistente și oferă spațiului un aspect estetic minunat. Optează pentru suport de flori pentru grădină broască țestoasă mai ales dacă ai și un mic iaz în curtea ta.

Statuie grădină din piatră Copii cu suport de flori

În ultima perioadă, grădinile sunt tot mai des înfrumusețate cu diferite tipuri de figurine. Alege o statuie grădină din piatră Copii cu suport de flori confecționată din beton ca să creezi un ambient rustic sau modern, potrivit pentru un proiect de amenajare curte mică.

Fântână electrică decorativă din piatră, cu LED-uri multicolore

Cu un design care imită lemnul, fântână electrică decorativă din piatră cu LED-uri multicolore reprezintă soluția ideală pentru o curte mică. Această decorațiune creează o ambianță plăcută întrucât susurul apei reprezintă un adevărat îndemn către relaxare.

Figurină Buddha cu suport pentru lumânări

Decorează-ți curtea și cu o figurină Buddha cu suport pentru lumânări. Este binecunoscut faptul că lumânările sunt preferate pentru atmosfera romantică și specială pe care o oferă, așa că nu trebuie să-ți lipsească din grădină.

Suport lumânare

Îți recomandăm acest suport lumânare dacă vrei să amenajezi o curte mică și frumoasă. Poate fi agățat în copaci, așezat de-a lungul aleii sau combinat cu alte tipuri de obiecte decorative.

Decorațiune grădină pitic

Îți imaginezi o curte ca în povești? Atunci integrează în proiectul tău și o decorațiune de grădină pitic, extrem de simpatică. Se va asocia perfect cu alte tipuri de ornamente, dar și cu florile și plantele din curte.

Decorațiune grădină broască

Am putea spune că o decorațiune de grădină broască nu trebuie să lipsească din grădina ta deoarece este un adevărat simbol pentru amenajările exterioare. Figurina prezentată include un mesaj de bun venit, ceea ce înseamnă că poate fi amplasată exact la intrarea în grădină, pentru a întâmpina oaspeții cât mai plăcut.

Decorațiune grădină fluture cu lumină LED și încărcare solară

Superba decorațiune de grădină fluture cu lumină LED și încărcare solară, fabricată din metal și sticlă, dă viață oricărei curți. Se potrivește în orice spațiu, însă poate ieși cu ușurință în evidență într-o curte în pantă, amenajată pe nivele.

Felinar decorativ negru auriu cu mâner

Fie că vrei să-ți decorezi masa din foișor cu un felinar decorativ negru auriu cu mâner, fie că vrei să-l așezi în grădină, poate chiar între flori, vei reuși să obții un design relaxant, perfect pentru petrecerea unor seri de vis.

Lampă solară cu LED

O lampă solară cu LED va lumina orice zonă a curții. Astfel de elemente decorative pot fi utilizate pentru evidențierea spațiilor sau chiar delimitarea lor pentru că au și rol practic, nu doar decorativ.

Suport lumânare împletit, de grădină

Cum poți obține o atmosferă feerică în curte la lăsarea serii? Cu un minunat suport lumânare împletit de grădină, din lemn, cu formă sferică, ideal pentru decorarea spațiului.

Decorațiune grădină albină

Acolo unde există flori, plante și spații verzi trebuie să fie și cel puțin o decorațiune de grădină albină. Mica insectă extrem de gingașă își va găsi locul printre florile tale și va aduce multă veselie în curtea ta.

Figurină Căpșunel cu picioare care atârnă

Simpatică și amuzantă, o figurină Căpșunică sau Căpșunel cu picioare care atârnă pur și simplu îți va face ziua mai frumoasă. Este simplă și colorată și o poți integra printre flori sau plante, ca să-ți înfrumusețezi grădina.

Procesul de amenajare a unei curți mici poate fi mult mai complex decât ți-ai imagina. Însă, poți obține un spațiu multifuncțional și, în egală măsură, o atmosferă așa cum îți dorești, dacă ții cont de suprafața terenului dar și de recomandările și sugestiile practice prezentate mai sus.

Nu sunt comentarii

Lasă un răspuns

Tastează și apasă Enter pentru căutare

Coș de cumpărături

Niciun produs în coș.