grădină în stil rustic

Amenajarea curtii la tara: 20 de idei pentru o gradina in stil rustic

O grădină în stil rustic reprezintă cea mai bună alegere atunci când ești în căutarea unor idei de amenajare pentru curtea de la țară. Acest stil decorativ este inspirat din bucuria și simplitatea vieții din mediul rural, locul unde oamenii găsesc frumosul în lucrurile mici și încearcă să aibă un trai cât mai puțin complicat. La prima vedere, pare că o grădină rustică nu necesită prea mult efort fiindcă simetria și uniformitatea ies adesea din discuție. Totuși, trebuie să reții faptul că grădina rustică este considerată un loc al haosului organizat. Cu alte cuvinte, totul trebuie să fie de bun gust astfel încât să creezi un spațiu în care să te regăsești și să te relaxezi. Descoperă în acest articol câteva idei practice pentru amenajarea curții la țară.

Amenajarea unei curți la țară: reguli esențiale

Ce poate fi mai frumos decât să te bucuri de materiale naturale, straturi de plante armonioase, nuanțe vii și mirosul florilor preferate, în timp ce auzi zumzetul necontenit al micilor insecte care polenizează de zor, chiar în grădina ta? Dacă iei în considerare amenajarea curții la țară, află că locul în care vegetația și decorațiunile simple își dau mâna trebuie să respecte anumite principii și caracteristici de bază. Iată ce ar trebui să faci în acest sens:

Gestionează spațiul disponibil

Unul dintre cele mai importante criterii este cel al dimensiunii, întrucât, în funcție de suprafața de care beneficiezi, trebuie să-ți adaptezi ideile de amenajare a curții și grădinii la țară pentru a obține un spațiu perfect funcțional.

Sursa foto

Practic, e necesar să profiți la maximum de fiecare colțișor, dar, în același timp să te ferești de tentația de a aglomera curtea. În mediul rural, oamenii se bucură în voie de curtea lor și încearcă să-și amenajeze totul astfel încât să aibă în permanență senzația de libertate.

Alege materiale naturale

Amenajarea grădinii la țară se bazează pe elemente simple, inspirate din natură. Aleile pietruite sunt de mare efect, mai ales că piatra oferă un aspect rustic. Lemnul este, de asemenea, o alegere potrivită pentru amenajarea curții unei case la țară, însă la fel de bine poți folosi și materiale textile, cu motive tradiționale, care emană căldură, veselie, liniște și drag de natură.

Bazează-te pe asimetria spațiilor din curte

O curte la țară pare trebuie să pară neproiectată, ieșită cumva din jocul întâmplării. De obicei, amenajarea rustică evită liniile drepte sau chiar și pe cele bine definite și nu creează prea multă simetrie. Nu se pune accent pe detalii sau uniformitate, însă totul trebuie amenajat cu bun gust și organizat cu atenție, chiar dacă într-un mod extrem de simplu.

Cultivă plantelor tradiționale

Orice amenajare de curte la țară cu flori implică plantele tradiționale. Vorbim de soiuri care se cultivau și în trecut: bujori, fluturași, gura-leului, panseluțe, nalbe sau cerceii doamnei. Sunt de preferat plantele de câmp, nu neapărat hibride, care pot fi puse direct în pământ ori în ghivece de lut sau ceramică. Plantele trebuie să se îmbine excelent cu decorul conceput și să aducă o pată de culoare în grădina de la țară.

Iluminează grădina

În general, indiferent de stilul de amenajare ales, luminile reprezintă un element fundamental pentru a beneficia de o curte bine aranjată. Iar la țară, corpurile luminoase nu imprimă doar o atmosferă de basm, ci sunt și foarte practice. Sunt de preferat piesele cu încărcare solară, dar și produsele improvizate sau lumânările amplasate în suporturi pentru grădină.

Curte și grădină la țară: 6 stiluri de amenajare

Stilul pe care îl alegi pentru amenajarea curții la țară trebuie să-ți definească preferințele personale și, în același timp, să se potrivească perfect cu arhitectura casei și zona în care se află locuința ta. Ai posibilitatea de a te inspira din exuberanța ordonată a grădinilor englezești, din calmul celor orientale sau armonia spațiilor franțuzești. Vezi mai departe câteva stiluri de amenajare din care te poți inspira:

Curte la țară, o grădină în stil rustic

Unul dintre cele mai întâlnite tipuri de amenajare a curții la țară este stilul rustic. De regulă, o astfel de abordare este specifică mai degrabă zonelor de munte și deal, unde predomină accentele lemnoase și relieful ușor accidentat. Însă, te poți bucura oriunde de o grădină rustică, cu elemente funcționale și decorațiuni realizate din materiale naturale.

Sursa foto

Acest stil de amenajare presupune mult verde combinat cu flori în diferite culori, combinații de nuanțe neutre sau nonculori, alei din pietriș, lemn ori piatră, piese de mobilier scoase din uz și ustensile vechi folosite pentru a crea decoruri originale.

Curte la țară în stil englezesc

 Dacă iei în considerare ideile de amenajare curte la țară în stil englezesc trebuie să știi că gazonul este esențial pentru un astfel de spațiu. De asemenea, grădina englezească include și zone cu pietriș, dale sau alei, garduri vii așezate la limita curții ori în zonele de separare și, evident, o mulțime de flori. Sunt clasice plantele perene, cum ar fi hibiscus, Phlox, hortensie, dar și florile anual ca panseluțele și gălbenelele. Totodată, nu uita de trandafiri și de faptul că, în general, grădina englezească are o formă pătrată.

Curte la țară în stil franțuzesc

Ca să aduci puțin din traiul francezilor în amenajarea curții de la țară este necesar să construiești grădina în zone plate, întinse și drepte. La origini, spațiile amenajate în stil franțuzesc sunt uriașe, dar cu doar câteva elemente simple poți obține o curte rafinată, chiar și în mediul rural. Amplasează fântâni arteziene care să capteze atenția, folosește gard viu, de dimensiuni mici și medii, tăiat sub forme geometrice și realizează alei din plăci sau pietriș, punctate de figurine, bănci fără spătar ori arbuști tunși geometric. Dintr-o curte amenajată în stil franțuzesc nu trebuie să lipsească nici florile impozante și elegante precum trandafirii francezi și crinii imperiali, dar nici rondurile de flori rectangulare, șerpuite, spiralate ori sub alte forme.

Curte la țară în stil mediteranean

Mai ales dacă locuiești la țară, dar aproape de țărmul mării, poți lua în considerare amenajarea curții în stil mediteranean. Ai nevoie de mobilier alb, din lemn, decorațiuni în culoarea albastrului marin, suporturi de flori cu plante care să genereze o explozie de nuanțe vesele, plante perene, arbuști, materiale ca piatra, betonul sau ceramica și elemente de decor specifice, cum ar fi statuile, fântânile nivelate ori coloanele romane.

Curte la țară în stil oriental

Pentru amenajarea curții și grădinii la țară în stil oriental trebuie să ții cont de câteva piese specifice, respectiv decorațiuni cu motive florale, mobilier confecționat din metale inoxidabile cu accente de cupru, arbuști pitici, fixați pe plante perene și ierburi mici, iaz, foișor, leagăn sau multe felinare.

Curte Feng Shui la țară 

Dacă vrei să aduci liniște, armonia și pacea în curtea ta de la țară, atunci o poți amenaja în stil Feng Shui. Elementele de bază ale acestui concept sunt apa, aerul, lemnul, pământul, focul și metalul. O amenajare de acest fel pune mare accent pe detalii și pe faptul că întregul spațiu trebuie să fie perfect echilibrat și armonizat. Sunt de preferat decorațiuni precum o fântână decorativă, pietre ornamentale, vase ceramice, statuete, piese metalice cu forme rotunde sau ovale, lumânări decorative, lămpi și foarte multe produse din lemn.

Amenajarea unei curți la țară în funcție de formă

Pe lângă dimensiunea curții, la fel de importantă în procesul de amenajare este și forma acesteia. Ținând cont de acest criteriu poți crea și separa zonele practice de cele destinate relaxării și petrecerii timpului liber.

Amenajarea unei curți dreptunghiulare la țară

O curte dreptunghiulara este considerată o adevărată provocare chiar și pentru cei mai iscusiți specialiști.

Sursa foto

Dacă amenajarea curții și grădinii la țară trebuie realizată pornind de la această caracteristică, ai grijă să nu uiți de cele mai importante principii, și anume funcționalitatea, confortul și relaxarea. Mai exact, toate alegerile tale trebuie să se bazeze pe aceste aspecte.

Amenajarea unei curți pătrate la țară

Indiferent de mărime, o curte pătrată este foarte ușor de amenajat. Aceasta este forma pe care o preferă cei mai mulți oameni pentru că simetria și armonia se îmbină perfect, chiar dacă într-o grădină rustică din mediul rural nu se pune accent pe prea multă uniformitate. Într-o curte pătrată poți da dovadă de multă imaginație și ai posibilitatea de a crea un centru de interes al grădinii.

Amenajarea unei curți la țară în funcție de dimensiune

În funcție de suprafața pe care o ai la dispoziție va trebui să-ți adaptezi ideile și planurile de amenajare a curții la țară astfel încât să obții un spațiu perfect funcțional.

Amenajarea unei curți mici la țară

În cazul în care nu ai prea mult loc, trebuie să acorzi foarte multă atenție detaliilor dacă vrei ca grădina ta să fie una destul de practică și, totodată, decorată într-un mod aparte. Este necesar ca mobilierul folosit și elementele decorative să fie adaptate spațiului respectiv pentru a crea o imagine de ansamblu unitară și echilibrată, fără să încarci inutil curtea.

Amenajarea unei curți mari la țară

Chiar dacă suprafața este foarte generoasă și lucrurile nu ar trebui să fie prea dificile, ai grijă să nu cazi în cealaltă extremă și să aglomerezi spațiul. Selectează piese și decorațiuni care să fie practice, fără a te limita la o anumită dimensiune sau un număr de obiecte, însă încearcă să păstrezi curtea cât mai aerisită.

Amenajarea unei curți la țară: 10 idei de decorațiuni

De la jardiniere și clasicii pitici de grădină până la corpuri de iluminat cu încărcare solară sau perne decorative pentru mobilierul de exterior, fiecare decorațiune are rolul său în realizarea unui loc deosebit, frumos amenajat. Iată ce decorațiuni poți alege pentru amenajarea curții la țară:

Set două ghivece metalice, așezate pe un suport retro

Sursa foto

Curtea ta de la țară poate fi mult mai frumoasă cu ajutorul acestui set alb, retro. Poți pune în ghivece florile tale preferate și să așezi suportul într-un loc unde să le poți admira cu drag în fiecare zi.

Ghiveci pentru flori în formă de săculeț din ceramică

Sursa foto

Este perfect pentru amenajarea curții la țară deoarece are o formă și o culoare aparte. Ceramica, de asemenea, este un material preferat în mediul rural, așa că îți poți înfrumuseța fără probleme grădina cu ghivece atât de speciale.

Felinar decorativ cu mâner împletit

Sursa foto

Această decorațiune completează de minune tabloul unei curți la țară amenajate în stil rustic. Are un suport din sticlă pentru lumânare în interior și poate fi agățată în copaci sau alte locuri, dar și amplasat pe masă ori direct pe pământ.

Suport lumânare împletit, de grădină

Sursa foto

Pentru o curte la țară cu adevărat fermecătoare îți recomandăm această lampă cu inserție de sticlă, sub formă de ochi de trestie. Te va ajuta să creezi un ambient perfect pentru petrecerea unor momente relaxante în grădină.

Felinar decorativ negru auriu, cu mâner

Sursa foto

La ceas de seară, curtea ta va deveni un loc de poveste, superb iluminat de acest felinar decorativ din metal. Produsul poate fi suspendat sau așezat într-un foișor ori de-a lungul aleilor, pentru a accentua căile de acces.

Fântână decorativă Amphora cu LED

Sursa foto

Dacă nu ai posibilitatea de a avea un iaz sau o fântână arteziană în toată regula în grădina ta, pentru o amenajare plăcută a curții la țară poți folosi și o fântână decorativă. Este un ornament simplu și delicat, potrivit în orice grădină din mediul rural.

Decorațiune grădină, băiețel cu pancartă Welcome

Sursa foto: www.decortrendy.ro

La intrarea în curte poți amplasa această figurină superbă, ce inspiră simplitate și stil, care să-i întâmpine pe oaspeții tăi cu un mesaj plin de căldură.

Suport flori pentru grădină, ulcior cu broscuță

Sursa foto: www.decortrendy.ro

Pentru amenajarea cu flori a curții de la țară  trebuie să iei în considerare folosirea suporturilor inedite, potrivite pentru un decor rustic în mediul rural. Acest ulcior cu broscuță se asortează foarte bine cu alte decorațiuni pentru grădină și poate realiza un ambient frumos în grădină.

Decorațiune grădină țestoasă, melc sau omidă

Sursa foto: Decoratiuni gradina Decor Trendy

Sunt figurine reprezentative pentru orice curte, așa că alege ceea ce consideri că se potrivește în grădina ta și vei avea parte de un decor cu totul special.

Decorațiune grădină pitic

Sursa foto: Decoratiuni gradina Decor Trendy

Fără îndoială, piticii nu trebuie să lipsească din amenajarea unei curți la țară. Fabricați din polirășină, aceștia sunt extrem de gingași și simpatici și pot crea o atmosferă de basm în grădina ta.

În cazul în care locuiești la țară, mai mult ca sigur ești binecuvântat și cu o curte. Indiferent dacă este mare sau mică, trebuie să o amenajezi cu bun gust și să creezi un decor cât mai spectaculos și relaxant pentru a te bucura în permanență de verdeața, decorațiunile, copacii și florile din jurul casei.

Nu sunt comentarii

Lasă un răspuns

Tastează și apasă Enter pentru căutare

Coș de cumpărături

Niciun produs în coș.